Unele studii arată că dacă tatăl este implicat în creșterea și educarea celui mic, IQ-ul copilului este mult mai mare, adaptarea în colectivitate este mai ușoară, iar succesul școlar apare mai repede. Psihologul Adriana Verega menționează despre faptul dacă mama are tendința mai degrabă de a proteja copilul, atunci tatăl îl învață să se autodepășească constant. 

„Pentru un tată, exprimarea iubirii față de copii este de a asigura siguranța și confortul familiei sale din punct de vedere material. Practic, rolul tatălui în dezvoltarea copilului este de a dezvolta fermitatea și acea coloană vertebrală metaforic vorbind, care îl va face, în pofida la orice, să nu se aplece. Pe când rolul mamei este mai degrabă de a învăța copilul să fie cât mai flexibil și să relaționeze cu lumea. Tatăl ne învață despre lumea materiala, iar mama ce e lumea interioară“, menționează psihologul.

De relaţia tată-mamă depinde echilibrul psiho-afectiv al copilului. Astfel, imaginea pe care o are un părinte despre celălalt, influenţează percepţia micuțului despre funcţia paternă și nu doar. Ce se întâmplă dacă tatăl nu îşi îndeplineşte rolul în familie?

„Tatăl oferă copilului acele cunoștințe despre lumea materială unde mai târziu știe cum să realizeze nu doar obiectivele propuse, dar să aibă și o analiză adecvată a situațiilor prin care trece. În cazul lipsei acestei figuri, pentru o fetiță poate adesea avea un impact negativ dacă psihicul ei nu regăsește altă figură să substituie aceasta. Iar, impactul acesteia ar fi că ar putea întâlni dificultăți în realizarea obiectivelor uneori chiar poate persista și infantilismul, la o vârstă deja matură. În cazul băieților, ei deseori, la nivel inconștient, au sentimentul acut de trădare când cresc fără figura paternă, și ajungând la maturitate, le este dificil să formeze o relație de lungă durată“, adaugă Adriana Verega.

Rolul tatălui în viața fetiței

„Pentru fete, lipsa tatălui se poate manifesta adesea sub formă de anxietate, deoarece manifestă o necesitate crescută de a fi apreciate. În adolescență autoaprecierea adolescentului are adesea de suferit. În general, lipsa unui părinte este percepută ca o trădare, sau că nu sunt iubiți. Și  în capul lor sunt întrebări de genul: dacă am fost părăsită, înseamnă că ceva nu este în regulă cu mine? Trist, dar copii adesea sunt cei mai expuși anxietăți și depresiei, din caza unor aprecieri a realității distorsionate. Dacă părinții ajung să divorțeze, este necesar de explicat copilului că el este iubit de ambii. Practic, iubirea dintre parteneri este acea umbrelă ce protejează copilul și susține dezvoltarea armonioasă a sa“, a mai spus psihologul.

Rolul tatălui în viața băiatului

„Deseori, tații sunt văzuți ca acea persoană care trebuie să aducă bani în casă pentru necesitățile întregii familii, și atât. Însă, asta nu înseamnă a-și îndeplini rolul față de soție și copii. Cea mai mare problemă este că bărbaților în ziua de astăzi le este dificil să relaționeze. Și consideră că educația copiilor este responsabilitatea mamei. Uită că, de fapt, au și el un rol, fiind destul de important pentru că datorita fermități tatălui copilul învață o altă latură a lumi. Vorbesc de cea materială, care îi asigură nu doar bunăstarea, dar și manifestarea propriei personalități în lumea materialp. Iar, acest lucru doar un tată îl poate preda, prin prezența lui, prin manifestare“, a spus Adriana Verega.

Copiii taţilor „absenţi“ sunt mai bolnăvicioşi, mai închişi în ei, mai neîncrezători și au probleme de adaptare socială, potrivit psihologilor.

„Pentru tați: dacă își doresc o relație frumoasă cu copiii, să nu uităm că cheia spre inima copiilor este mama lor. Dacă aveți la bază sentimente frumoase, armonie și înțelegere, atunci și cu copiii se va stabili o buna înțelegere.

Iar, dacă ești mămică și vrei să te înțelegi cu proprii copii, atunci aduți aminte de ce te face fericită si fă aceste lucruri. Deoarece dacă ești epuizată și plină de nervi, nimănui nu faci bine. Pentru a avea a o familie fericită, trebuie să învățăm să ne iubim pe sine și atunci vei putea oferi iubire“, adaugă psihologul.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: