Trăim o dramă cruntă. În coasta țării noastre are loc un răboi “nedorit” – o spun refugiații care ne calcă pământul de două săptămâni, fugind din calea morții. Acum, atât Republica Moldova, cât și vecinii noștri învață să trăiască o nouă realitate – cea a războiului. Psihologul Cristina Costov ne-a povestit despre visele pe timp de război, într-un interviu în exclusivitate pentru revista ea.md.

De specialitate sunt psiholog și onirolg (studierea viselor) și în ultima perioadă sunt asaltată de persoane care doresc să le descifrez visele.

La început conflictului din regiune, am scris o postare în care am cerut urmăritorilor mei să-mi scrie ce au visat în această perioadă. Visele pe care le-am analizat în ultimele două săptămâni au o încărcătură în mare parte negativă, conțin în sine elemente de neclaritate, lupte, nori, rachete balistice și tot felul de manifestații ale războiului.

Reieșind din tălmăciri, cert e că acest conflict armat va mai dura, că “norii” sunt foarte aproape și de țara noastră, că poate să ne afecteze nu doar moral, pericolul este evident și el este aproape.

Ce visează oamenii pe timp de război?

Unul din mecanismele care reglează stresul este somnul productiv și lucrul viselor. Somnul relaxează organismul și produce hormonii necesari pentru echilibrarea funcțională a tuturor sistemelor din organism. Visul are scopul de a degaja psihicul de stres, el scoate “la iveală” tot ce a fost stresant, provocator, dureros, incitant și mai are obiceiul să reliefeze unele “dorințe” pe care le avem.

Stresul permanent, încordarea emoțională, frica de război, ultimele evenimente cu mii de morți, răniți, butonarea continuă pe știri sau surfing-ul activ pe internet, în căutarea de noi informații, duce la epuizare nervoasă și fără să vrei, vei visa tot ce ai reușit să vizualizezi în ultimele zile.

Cine va avea astfel de vise?

În mare parte, vise de angoasă vor avea practic toți, mai des vor visa coșmaruri persoanele sensibile, empatice, deschise. Dacă e să generalizăm, bărbații vor visa cum să găsească soluția, adică o eventuală desfășurare a evenimentelor. Femeile vor visa diverse scene, care vor cumula în sine fricile lor – amplificând imaginile onirice. Astfel, psihicul destul de flexibil va crea vise emoționale, îndelungate, greoaie, dar vor apărea și din cele profetice.

Pentru ce sunt bune aceste vise? De ce le reținem?

Somnul și visul au sarcina să curețe conștiința de stres și traume. Un psiholog clinician profesionist, într-o convorbire lejeră cu persoana care își povestește visul, va putea distinge în care sector al vieții sunt cele mai multe repere și traume. Imaginile onirice, ca niște bule de aer, ies la suprafață prin intermediul visului, deși acesta este o stare normală pe parcursul somnului, el este ca un magnet pentru tot ce ne-a durut sau tot ce ne dorim. Este o normalitate să nu reținem visele. Dacă trezirea are loc spontan, dacă se doarme puțin, atunci, cu siguranță visele nu se vor întipări pe scoarța creierului.

Simbolistica viselor pe timp de război?

Simbolurile persistente în vis sunt: bombă, deflagrație, rachete, moarte, atac, cădere, nori, noroi, sânge, distrugeri, dărâmături, soldați etc. Bărbații mai rar atrag atenția la vise și mai puțin relatează despre ele. Oamenii pozitivi vor visa pace.

Visele pe timp de război, sunt mai intense, mai “țipătoare”, deoarece fiecare om care trăiește în era contemporană se simte parte al acestui conflict armat.

Cum aflăm dacă visul este profetic?

Visul profetic este de scurtă durată, este trăit intens, omul se trezește brusc din somn, având un sentiment de parcă a trăit real acele evenimente petrecute în vis. Cine a trăit astfel de vis anterior și a urmărit cum i s-a schimbat ulterior viața, îi va fi ușor să delimiteze acest vis de celelalte. Orice om, măcar o dată în viață a avut sau va avea un vis profetic direct sau indirect. Direct- atunci când acțiunea din vis se îndeplinește fix în fix și în viața reală, în scurt timp. Visul indirect – care trebuie descurcat, tălmăcit se întâlnește cel mai des și trebuie interpretat corect. Dacă luăm legea relativității păi nu putem delimita procentajul viselor premonitorii versus viselele ordinare.

Cum tălmăcim visele cu tematica războiului și care din ele au încărcătură profetică?

Oamenii care anterior au dat dovadă de intuiție sporită, sunt conștienți, au o gândire flexibilă vor visa și vise profetice sau mai bine zis, fiecare imagine onirică apărută în vis în această perioadă încordată, va reprezenta un răspuns. Cert e că mulți oameni vor avea vise sumbre, deloc pozitive, doar că trebuie să cunoaștem cum să nu permitem propriilor iluzii și insinuări să o ia razna.

Stresul acut deseori încurcă ițele

Stresul, de obicei, este un treager (trăgaci) de pornire pentru noi etape de dezvoltare a personalității dar creează și frică, depresie, disperare, haos intern. Stresul ar fi un promotor al evoluției spirituale, deși în sine are o încărcătură negativă, el pune la încercare atât moralul fiecărui om, cât și corpul fizic, deoarece se elimină surplus de diferiți hormoni, mintea lucrează activ și caută soluțiile oricării probleme apărute sau dezechilibrează mentalul. La fel, se petrece și în vis, mintea unui om curios, unui om conștient va căuta soluții și va visa intens. Soluțiile apărute în visele angoase, nu tocmai se vor realiza și în starea de veghe, deoarece astfel de vise sunt create de conștiință, care nu se poate total relaxa pe parcursul somnului și nu se deconectează total, din cauza încordării nervoase.

Cristina, echipa ea.md îți mulțumește pentru interviu și îți urează succese mari pe mai departe.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri! Ajută-ne să rezistăm. Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Distribuie articolul: