Comisia Europeană a oferit țărilor Uniunii Europene un „proiect” al planului, care presupune abandonarea combustibililor fosili din Rusia „cu mult înainte de 2030”. Conform meduza.io, acest lucru a fost raportat într-un comunicat de presă al comisiei.

Decizia a fost luată pe fundalul războiului din Ucraina, se arată în raport. Prima sursă de energie din Rusia abandonată este gazul.

Printre principalele măsuri de reducere a dependenței Europei de gazul rusesc se numără diversificarea aprovizionării cu gaze, creșterea producției și importului de biometan și hidrogen regenerabil.

Comisia Europeană propune, de asemenea, accelerarea reducerii utilizării gazului pentru încălzirea clădirilor prin eficiență energetică și surse regenerabile de energie. Se spune că toate aceste măsuri vor reduce nevoia UE de gaz rusesc cu două treimi până la sfârșitul anului 2022.

În plus, planul schițat subliniază o serie de măsuri pentru a răspunde la creșterea prețurilor la energie în Europa și pentru a reaproviziona rezervele de gaze pentru iarna viitoare. În special, Comisia Europeană intenționează să vină cu o inițiativă legislativă, care presupune că în fiecare an până la 1 octombrie, instalațiile de depozitare a gazelor din UE trebuie să fie umplute cu cel puțin 90%.

Pe fundalul războiului din Ucraina, țările occidentale au impus sancțiuni dure Rusiei. Restricțiile la hidrocarburile rusești nu au fost anunțate printre primele, cel mai probabil pentru a nu întrerupe aprovizionarea cu energie către Europa. Odată ce sancțiunile pe mai multe fronturi contra Rusiei și-au atins cotele maximale, s-a ajuns și la acest domeniu.

Amintim că SUA a intensificat sancțiunile și a anunțat interzicerea importurilor de petrol și gaze din Rusia. Se așteaptă ca Regatul Unit să anunțe restricții similare. Mai înainte, Germania și Țările de Jos s-au opus embargoului asupra transportatorilor de energie ruși.

Distribuie articolul: