Marți, 8 martie 2022, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că atacurile asupra spitalelor, ambulanțelor și altor instituții de îngrijire a sănătății din Ucraina au crescut rapid în ultimele zile, iar țara nu dispune de provizii medicale vitale, conform Reuters.

Agenția a confirmat luni că cel puțin nouă persoane au murit în 16 atacuri asupra unităților de asistență medicală de la începutul invaziei ruse a Ucrainei pe 24 februarie.

Ofițerul principal de urgență al OMS pentru Europa, Catherine Smallwood, a declarat într-un briefing de presă că numărul includea incidente în care ambulanțele au fost solicitate în alte scopuri decât asistența medicală de urgență.

„Vom continua să actualizăm aceste cifre. Au crescut destul de rapid în ultimele zile”, a spus Smallwood.

Agenția lucrează pentru a furniza rapid provizii medicale Ucrainei, unde oxigenul, insulina, echipamentele de protecție personală, articolele chirurgicale și produsele sanguine se scad, a declarat directorul regional pentru Europa, Hans Kluge.

„Furnizarea de oxigen, vaccinuri pentru copii, în special împotriva poliomielitei pe fondul unui focar, și expertiza în domeniul sănătății mintale se numără printre prioritățile de top ale OMS pentru regiune” a spus el.

Într-o declarație separată, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a declarat că țările vecine cu Ucraina care găzduiesc refugiați ucraineni ar trebui să-i includă în programele lor de vaccinare împotriva unei game de boli.

Aceștia ar trebui să acorde prioritate vaccinării împotriva COVID-19 și poliomielitei și, de asemenea, împotriva rujeolei, deoarece acoperirea actuală de inoculare este insuficientă pentru a preveni focarele de rujeolă, a spus ECDC într-un comunicat.

„Aglomerarea în adăposturile anti-bombă și în centrele de primire ar putea facilita declanșarea unui focar de rujeolă, mai ales că primăvara coincide cu sezonalitatea naturală a bolii”, a adăugat agenția.

Distribuie articolul: