La punctul de trecere a graniţei dintre Rusia şi Finlandei, aflată la 193 de kilometri est de Helsinki, este coadă de autobuze şi maşinile care opresc pentru controlul vamal şi al paşapoartelor. Aceştia nu sunt ucraineni, sunt ruşi şi, deşi fluxul nu este imens, este constant. Vor să ajungă în Occident pentru a nu trăin ca în vremea URSS.

Unii oameni sunt nerăbdători să iasă din Rusia, deoarece a existat un zvon persistent că guvernul președintelui Vladimir Putin ar putea introduce în curând legea marţială pentru a face faţă demonstraţiilor împotriva invaziei Ucrainei, scrie adevarul.ro.

Cu zborurile către Europa oprite, singura cale de ieşire din ţară este cu maşina – trecând această graniţă – sau cu trenul.

adevarul.ro

BBC a vorbit cu o tânără rusoaică care pleca în Occident – una dintre norocoşii care avea viză UE înainte de anunţarea sancţiunilor. Era disperată de ceea ce s-a întâmplat.

„Oamenii din Ucraina sunt rudele noastre – familia noastră”, a spus ea. „Nu ar trebui să-i omorâm”. Ea spune că nu are de gând să se întoarcă în Rusia atâta timp cât regimul Putin este la conducere.

Ea a spus că majoritatea ruşilor nu vor acest război, dar riscă să ajungă la închisoare dacă încearcă să-i înfrunte Putin.   În Finlanda, există o simpatie imensă pentru oameni ca ea – la fel ca şi pentru Ucraina şi locuitorii săi. Această simpatie şi teama că Rusia ar putea ataca alţi vecini, cum ar fi Finlanda însăşi, schimbă atitudinile faţă de înclinaţiile tradiţionale ale Finlandei către neutralitate.

Potrivit ultimelor sondaje de opinie, o majoritate tot mai mare de finlandezi consideră că este timpul ca ţara lor să se alăture NATO şi să aibă acces la protecţia pe care ar aduce-o apartenenţa la alianţă.

La Helsinki, trenul din Sankt Petersburg opreşte, aducând sute de oameni nerăbdători să fugă din Rusia. Majoritatea trenurilor sunt complet rezervate, cu preţurile biletelor în creştere.

Suma de bani pe care o pot scoate ruşii din ţară este limitată. Rubla este în stare de colaps; economia rusă a început să fie afectată de sancţiuni şi de retragerea multor mari companii occidentale. Guvernul Rusiei este disperat să evite o hemoragie din bănci.

Sancţiunile împotriva ruşilor bogaţi îi vor determina să se întoarcă împotriva preşedintelui Putin? Cu siguranţă nu este imposibil, dar este puţin probabil să-l forţeze să oprească războiul împotriva Ucrainei.

Un semn este apelul gigantului petrolier rus Lukoil pentru oprirea invaziei. Dacă principalele elemente ale economiei ruse se întorc împotriva lui Putin, îi va fi mult mai greu să continue fără a face schimbări mari – precum introducerea legii marţiale.

O altă femeie care a părăsit Rusia, şi a ajuns la Istanbul, ne-a spus prin telefon că a fost îngrozită de o revenire la viaţă aşa cum a fost sub Uniunea Sovietică.

„Am 30 de ani, nu am văzut ce e mai rău… represiunile, poliţia secretă”, a spus ea. „Am avut o teamă foarte clară că, dacă nu voi pleca acum, nu voi mai putea face niciodată”.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

 

Distribuie articolul: