Pericolul unui război nuclear pare din ce în ce mai aproape, mai ales dacă e să privim situația geopolitică de ansamblu. Totuși, ce poți face în cazul unui astfel de conflict? Iată câțiva pași de care să ții cont:

  1. Pregătește-ți un adăpost

În cazul unei explozii nucleare, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te adăpostești în interiorul unei clădiri, pentru a diminua expunerea la radiații. Ar fi bine să fie una din cărămidă sau beton. De îndată ce ajungi înăuntru, închide ușile și geamurile. Dacă există găuri sau sisteme de ventilație, asigură-te că sunt închise, eventual poți să le acoperi cu cărămizi.

În cazul în care te afli în mașină, închide geamurile și sistemul de ventilație și demarează în trombă din zona afectată.

Dacă te afli în aer liber în timpul exploziei trebuie să îți scoți hainele și să le bagi în saci de plastic. Curăță părul și corpul prin spălare. Această măsură va îndepărta particulele de praf radioactiv de pe corp.

     2. Protejează-ți glanda tiroidă

Cel mai afectat organ în cazul unei expuneri masive la radiație este glanda tiroidă, care efectiv o poate lua razna. Deci, trebuie să apelezi la o măsură eficace de a preveni absorbirea iodului radioactiv de către tiroidă este administrarea pastilelor de KI (iodura de potasiu). Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către această.

Ingerarea de pastile de KI trebuie făcută cât mai repede în cazul unei urgențe. Pentru un efect adecvat, unui adult i se recomandă o doză inițială unică de 130 miligrame iodură de potasiu, echivalentă a 100 mg de iod (numai două tablete). Tabletele pot fi mestecate sau înghițite. În funcție de amploarea și evoluția urgenței nucleare, la recomandarea autorităților competențe, se poate repetă administrarea de tablete de iod pe parcursul a două zile consecutive.

Administararea de iod stabil pentru copii se va face în funcție de vârstă, astfel:

– Copii cu vârsta peste 12 ani – 2 tablete;

– Copii cu vârsta între 3 și 12 ani – 1 tabletă/zi;

– Copii cu vârsta între 1 luna și 3 ani – o jumătate (1/2) tabletă/zi;

– Nou-născuții până la o lună – o singură administrare de un sfert (1/4) tabletă dizolvată în lapte, apă, limonadă sau altceva similar.

Totodată, unele tratamente medicale sunt disponibile pentru limitarea sau îndepărtarea contaminării interne, în funcție de tipul de material radioactiv implicat. Medicii vor stabili dacă sunt necesare tratamente cu:
– Albastru de Prusia
– DTPA (pentaacetat de dietilentriamină)
– Neupogen.

Sursa: spynews.ro

Distribuie articolul: