În căutarea unui loc de trai, a unui post de muncă sau a dreptului de ședere provizorie în Republica Moldova – cu aceste solicitări merg refugiații ucraineni la Biroul de Migrație și Azil de la noi. Aici zilele acestea se înregistrează un flux mare de oameni. Stresați și dezorientați, migranții caută consultări juridice pentru a ști cum să se descurce mai departe, dar mai ales afirmă că în situația dificilă în care se află au nevoie și de sprijin psihologic.

Cu aproape toți membrii familiei sau animale de companie la ei, așa sunt refugiații ucraineni care au venit după ajutor la Biroul de Migrație și Azil. Îndrumați de voluntari, oamenii s-au arătat recunoscători că au găsit aici atâta înțelegere și susținere necondiționată.

„Ne-au fost oferite consultații, am înțeles ce trebuie să facem, iar acum mergem mai departe”.

„După cum vedeți, ne-au permis să trecem foarte repede. Sunt oameni foarte buni aici”.

Printre migranți am găsit-o și pe această femeie, care a plecat din Odesa împreună cu soțul, mama de 70 de ani și cei trei copii. Ea spune că banii pe care-i avea familia sunt pe sfârșite, așa că încearcă să caute un loc de muncă. Prin urmare, a mers să-și facă toate procedurile juridice necesare: „Voluntarii ne-au oferit câteva adrese la alegere pentru a locui, unde putem să mergem ca să ne angajăm la lucru, să obținem un ajutor umanitar, haine sau mâncare. Am vrea să lucrăm, pentru a ne distrage de la gândurile îngrozitoare, iar în al doilea rând, banii sunt deja la limită”.

„Ne-am oprit la o prietenă de-a fiicei, dar nu putem sta mult timp acolo. Avem copii, așa că trebuie să găsim adăpost”, a adăugat femeia.

Unii s-au așteptat însă la mai multă asistență din partea angajaților Biroului de Migrație din Chișinău.

„De la migrație nu am primit niciun ajutor, deocamdată, doar consultații juridice. Cu locuința ne-au ajutat oameni pe care i-am întâlnit în stradă. Mai departe, nu știm ce să facem, ne este greu din punct de vedere moral, psihologic, ne e greu și din punct de vedere financiar pentru că am luat cu noi doar copiii și am venit”.

Amintim că atât autoritățile centrale, cât și Primăria Chișinău au anunțat că în centrele de plasament destinate cazării temporare a refugiaților ucraineni, iar pe lângă alte servicii, sunt oferite și cele de consiliere psihologică individuală și de grup.

Potrivit datelor oficiale, în perioada 24 – 28 februarie, pe teritoriul Moldovei au intrat peste 71 de mii de cetățeni ai Ucrainei și au ieșit peste 33 de mii.

Sursa: tv6.md

Distribuie articolul: