Aproximativ 2 000 de cetățeni ucraineni au intrat în R. Moldova în dimineața de 24 februarie, la câteva ore după ce Rusia a atacat Ucraina, au spus autoritățile de la Chișinău. Refugiații au sosit în special prin posturile vamale Palanca și Otaci, iar cinci avioane care zburau spre Ucraina au aterizat de urgență la Chișinău.

Președinta Maia Sandu a declarat că toate punctele de trecere de la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina sunt deschise pentru primirea de refugiați. „Vom ajuta oamenii care vor avea nevoie de ajutorul nostru”, a spus Maia Sandu după o ședință a Consiliului Suprem de Securitate, adăugând: „în acest moment suntem gata să cazăm câteva zeci de mii de oameni”.

De la ora 12.00, R. Moldova și-a închis spațiul aerian, pentru a nu pune în pericol zborurile civile, cursele urmând să fie redirecționate spre Iași, a anunță vicepremierul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Majoritatea refugiaților care au intrat în R. Moldova vin la rude, spun că se pot caza pe cont propriu sau vor merge spre țări ale Uniunii Europene, conform spuselor Ministrei de interne, Ana Revenco.

Fluxul principal este direcționat spre Otaci și Palanca, unde autoritățile moldovene au deschis și puncte de triere. În primă fază, centrele de găzduire pot prelua câteva sute de persoane care vor solicita protecție în R. Moldova, dar în caz de necesitate, vor fi activate centre ce vor fi găzdui zeci de mii de persoane.

Președinte Sandu a cerut declararea sării de urgență, urmând ca Guvernul să dea curs acestui demers, iar Parlamentul să-l supună votului în ședință extraordinară. Șefa statului a cerut concetățenilor care se află în vizită în Ucraina să se întoarcă acasă.

Ministra Revenco a mai spus că situația din Ucraina [îi] „îngrijorează absolut pe toți, dar astăzi nu sunt înregistrate informații despre un pericol iminent” în cazul R. Moldova.

Sursa: moldova.europalibera

Distribuie articolul: