La Chișinău se desfășoară campania socială „Adoptă o Mamă”. Dacă în România ea este implementată de Mirela Retegan, jurnalistă, fondatoarea proiectului „Gașca Zurli”, în țara noastră asociația „Ajută un Om” sunt cei care deja al 5-a an au grijă să ne invite ca să fim alături de o mamă aflată într-o situație mai complicată.

Ce presupune campania și unde puteți duce cadourile, am întrebat-o pe Doina Cernavca, președinte executiv al asociației „Ajută un Om”.

Ce reprezintă campania Adoptă o mamă?

„Adoptă o Mamă” este cea mai sensibilă campanie socială implementată de „Ajută un Om”, pentru că vizează mamele din mediul rural, acele mame chinuite, mamele îmbătrânite mult prea devreme, mamele care cresc copii bolnavi, mamele ajunse la pensie dar care sunt nevoite să lucreze, pentru că nevoia de acasă e prea mare” a spus Doina.

Care este scopul acestei campanii?

„Să transformăm luna martie într-o bucurie și pentru aceste mame. Ele sunt din categoria care nu așteaptă nimic, pentru că aproape niciodată, sau foarte rar, au primit ceva doar pentru ele”, povestește președintele executiv al asociației „Ajută un Om”.

Cât durează colectarea, care sunt produsele care pot fi donate și unde pot fi aduse donațiile?

„Nu sunt donații. „Adoptă o Mamă” este o campanie dedicată mamelor și desfășurată în luna martie, luna când se oferă cadouri femeilor! Exact asta se întâmplă și în cadrul campaniei – se dăruiește, iar darurile se oferă doar noi.

Până pe 12 martie vă îndemnăm să aduceți cadouri frumos ambalate în cele 4 locații „Yarba” din Chișinău. Indiferent că e în cutie sau într-o pungă, puteți pune acolo orice produs util și necesar unei femei, de la produse de igienă, produse cosmetice, haine, accesorii, o carte, o ciocolată – orice ar bucura o femeie. Un set de creme, o geantă, o maletă, sunt lucruri atât de ușor de potrivit, și nu costă mult. În schimb satisfacția că undeva într-un sat, o femeie greu încercată de soartă, primește acest cadou și i se luminează fața!” subliniază Doina Cernavca.

La câte mame preconizați să ajungeți în acest an?

„E foarte greu să facem un plan, pentru că nu știm câte cadouri vom aduna. Suntem la a 5-ea ediție și în fiecare an până acum am avut diverse cifre. Dar în primul rând vom ajunge la mamele din satele unde „Ajută un Om” implementează toate campaniile. Sunt câteva sute și vrem să le oferim această bucurie, pentru a le încuraja și pentru a le demonstra că cineva s-a gândit și la ele” spune organizatoarea.

E receptivă la noi lumea?

În aceste timpuri complicate e și de înțeles că lumea a devenit mai rezervată. Dar cei care sunt implicați mereu, o vor face de fiecare data. Pentru că a face un bine nu întotdeauna constă doar în bani mulțimenționează președinta asociației.

Ce vezi în ochii acestor mame atunci când ajungi la ele?

„Noi ajungem la ele anul împrejur, pentru că sunt în vizorul asociației „Ajută un Om” și le oferim suport pentru a merge înainte. La fiecare vizită ne străduim să comunicăm mult cu ele, pentru a le face să vorbească, să se deschidă, să devină prietenele noastre. Doar așa le câștigăm încrederea și ele acceptă ajutorul nostru, fie că e consiliere sau că sunt donații. Iar mamelor „noi” pe care le cunoaștem ținem să le inspirăm încredere, pentru a ne lăsa să-i ajutăm” a menționat organizatoarea.

De unde găsești atâta timp și putere an de an să fii alături de cei care au nevoie?

„Aceasta e activitatea noastră. Avem 12 ani de experiență și zeci de campanii sociale implementate în mediul rural. Scopul nostru e să evităm abandonul școlar și luptăm mult ca să avem toți copiii integrați ța grădiniță și la școală. Fiecare campanie, fie că e „Încalță un Copil pentru Iarnă” sau că e „Adoptă o Mamă” are drept scop lichidarea motivelor care duc la abandonarea școlii. Un copil încălțat corespunzător iarna cu siguranță ajunge la școală, dacă până la acel moment motivul lipselor era că nu avea de încălțat. O mama dacă are produse de igienă, din puținii bănuți care-i mai are ea cumpără rechizite școlare și copiii merg la școală. E foarte simplu totul și vreau să cred că și pe mai departe vom reuși să susținem copiii săraci din sate ca să nu  se lase de școală. Pentru că un copil care face carte crește un matur responsabil. Și bun!” spune Doina Cernavca.

 

Distribuie articolul: