Se spune că învingătorii sunt cei care rescriu istoria, dar adevărul e că un prezent atât de modernizat nu lasă loc de victorii pentru nimeni dacă ajungem martorii unui război inutil. Totuși, în vederea escaladării unui conflict masiv între Federația Rusă și Ucraina, consider oportună revizuirea unor lecturi istorice de calitate, care ne-ar lumina asupra motivației din spatele acțiunilor militare și ne-ar face claritate asupra convingerilor ideologice care ne-ar putea influența. Lista mea de lecturi este formată din propriile cărți istorice, dar și din recomandările prietenilor, pe care am decis să vi le împărtășesc în acest editorial.

  1. Cărțile lui Eric Hobsbawm – Cele mai cunoscute volume ale sale, care cuprind istoria lumii de la 1789 până la 1991, au apărut în versiune românească la Editura Cartier: Era Revoluţiei (1789–1848); Era Capitalului (1848–1875); Era Imperiului (1875–1914); Era Extremelor (1914–1991). În aceste adevărate compedii științifice, autorul reflectă evoluția istorică a diferitor state, se oprește asupra problemelor generate de extremism, asupra cauzelor care au provocat cele mai mari războaie. Totuși, atenționez cititorul că autorul are o scriitură academică și meticulos elaborată, deci luați-vă timp și toată atenția disponibilă în arsenal.
  2. „28 iunie 1940. Ocupația Basarbiei și a Bucovinei de Nord de către URSS reflectată în presa internațională” – volumul semnat de Dorin Dușciac, apărut la editura Cartier, include o selecție de materiale jurnalistice care au prezentat ocupația Basarabiei de către forțele URSS în 28 iunie 1940. Consider că natura repetitivă a istoriei ne permite să ne învățăm corect lecția și să distingem între binele și răul unui popor.
  3. „Toți oamenii Kremlinului” de Mihail Zagâr – „Această carte relatează despre istoria Rusiei în decursul aflării la conducerea ei a lui Vladimir Putin din 2000 până în 2015. La baza cărții au stat documente, surse deschise și zeci de interviuri personale unice, pe care autorul le-a luat de la persoane actuale din anturajul cel mai apropiat al lui Vladimir Putin. Puse împreună, faptele, evenimentele, intrigile și opiniile eroilor formează o imagine completă a vieții Kremlinului, din care în premieră devine clară logica metamorfozei lui Vladimir Putin: cum și de ce dintr-un președinte liberal și prooccidental de la începutul anilor 2000 s-a transformat într-un conducător autoritar și unul dintre cei mai înrăiți rivali ai Occidentului.” Menționează chiar autorul în prezentarea volumului. Înțelegerea sau cel puțin determinarea sensului acțiunilor conducătorului de la Kremlin poate fi realizat prin intermediul acestei cărți.

Tu ce cărți ai reciti în această perioadă?

Distribuie articolul: