De mici cu toții suntem învățați cu consumul de lapte. Știm că este unul din alimentele care oferă organismului o gamă variată de nutrienți.

Laptele poate proveni de la specii diferite de animale, cel de vacă sau de capră fiind cel mai des consumat. De asemenea, există numeroase variante care înlocuiesc laptele de vacă, printre care laptele de soia, de migdale, de cocos etc. Într-un studiu realizat de către expertți australieni s-a descoperit că lactatele consumate în mod regulat sunt benefice pentru organism.

Laptele este bogat în nutrienți și conține, pe lângă carbohidrați și proteine, calciu, fosfor și vitamina D. Calciul din lapte îmbunătațește densitatea osoasă. Laptele ne ajută să avem oase puternice începând cu perioada copilăriei și continuând la vârsta adultă.

Spre deosebire de apă, laptele ne face să ne simțim sătui pentru mai mult timp, datorită compoziţiei mari de proteine. Acestea eliberează hormoni care încetinesc digestia şi reduc zahărul din sânge. Cu cât concentraţia de proteine este mai mare, cu atât efectul va fi mai puternic.

În compoziția sa, laptele are proteine cu o valoare nutrițională și biologică foarte ridicată, dar și glucide, minerale, vitamine și grăsimi, elemente esențiale păstrării sănătății:

  1. – calciul, esențial pentru sănătatea sistemului osos, oaselor, a dinților și la mentinerea în limite normale a valorilor densității osoase;
  2. – proteinele: sunt o excelentă sursă de energie, cu rol protectiv pentru sistemul muscular;
  3. – potasiul: este un nutrient esențial pentru menținerea volumului de fluid în organism;
  4. – fosforul: este foarte util în păstrarea sănătății sistemului nervos, dar și la întărirea oaselor;
  5. – vitamina D are un rol fundamental în dezvoltarea sistemului osos, dar și a celui neuromuscular;
  6. – vitamina B12: ajută la formarea globulelor roșii și la menținerea sănătații țesutului nervos;
  7. – vitamina A: este un excelent susținător al sistemului imunitar, dar contribuie și la sănătatea oaselor și a pielii;

Intoleranța la lactoză nu trebuie să vă determine să renunțați în totalitate la consumul de lapte. Această afecțiune nu înseamnă că trebuie să nu mai gustați produse pe bază de lapte. Această intoleranță poate fi diminuată dacă veți consuma lapte în cantități mai mici pe parcursul unei zile în loc să beți un pahar mare o dată. Alte surse de calciu sunt migdalele, brânza sau legumele cu frunze verzi.

Distribuie articolul: