27 ianuarie – ziua în care comemorăm victimele nevinovate ucise în timpul Holocaustului – șase milioane de evrei, dintre care un milion și jumătate de copii, sute de mii de romi și persoane cu vederi politice diferite, față de regimurile de atunci. Președinta Maia Sandu a transmis un mesaj puternic, dar și emoționant la mitingul de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

Republica Moldova, care a început din 2015 să consemneze oficial Ziua Holocaustului, organizează anual în această perioadă expoziții, mese rotunde, evenimente publice și ceremonii. Astfel, ieri țara noastră a comemorat victimele Holocaustului. La eveniment au participat șefa statului, Maia Sandu, și șefa guvernului, Natalia Gavrilița, care au vorbit despre pace, democrație și responsabilitatea oamenilor de stat în fața istoriei și a viitorului:

„Am comemorat victimele Holocaustului, tragedie care nu face parte doar din istoria poporului evreu. Ea este și o parte a istoriei noastre, pe care nu o putem nega sau ascunde. Este parte a unui trecut în care oamenii acestui pământ au fost și martori, și chiar nefericiți protagoniști. Este istoria unor oameni simpli, reali, care au fost smulși din viețile lor pașnice și supuși unor încercări inumane.

Istoria Holocaustului ne învață că răul cel mare nu începe de la glonț sau pumn. Răul cel mare începe de la cuvântul care naște și permite declanșarea urii. Iar ura face posibilă apăsarea degetului pe trăgaci. Și e cu atât mai important acum, în epoca războaielor hibride, a avalanșei de dezinformare, știri false și minciuni, să depistăm și să condamnăm tranșant orice discurs de ură, discriminare, violență sau șantaj asupra oamenilor, indiferent de etnie, origine, religie sau viziuni politice”, a declarat Maia Sandu. 

„Pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete vreodată, trebuie nu doar să păstrăm memoria, dar și să acționăm, hotărât și fără teamă, în fața manifestărilor extremiste. Și mai este nevoie de articularea unor politici ale memoriei în care asumarea trecutului, cu toate nenorocirile sale, să fie un act de curaj, menit să ne transforme într-o societate mai matură și mai empatică. Să construim relații de prietenie, toleranță și acceptare interetnică, relații bazate pe încredere și respect reciproc. Nu putem schimba trecutul, dar putem să ne asigurăm că generațiile viitoare nu se vor confrunta, și ele, cu astfel de urgii”, a mai adăugat Maia Sandu. 

Vezi aici videoul de la eveniment:

 

Sursa: Maia Sandu

Distribuie articolul: