Pe data de 1 februarie „Misiunea Socială Diaconia” lansează campania „Dragobete pentru fete” dedicată Programului Apartamentul Social ,,Spre Independență”. Misiunea campaniei este de a ajuta fete cu vârsta cuprinsă între 16-19 ani, ieșite din sistemul rezidențial, servicii de îngrijire alternative, fete din familii social-vulnerabile, de a se încadra mai ușor în societate:

Luna februarie, luna iubirii vrem să o dedicăm Proiectului Apartamentul Social „Spre Independență”, un proiect drag nouă care există deja de 15 ani și care a reușit să ajute zeci de fete să prindă aripi pentru un zbor lin spre independență.

Scopul Proiectului este creșterea capacității adolescenților din Republica Moldova, afectați de abandonul familiei sau care provin din familii social-vulnerabile, de a trăi o viață decentă, autonomă și activă în comunitate.

Proiectul Apartamentul Social „Spre Independență” ajută adolescentele care părăsesc sistemul de îngrijire şi se confruntă cu probleme grave în ceea ce privește încadrarea socio-profesională și adaptarea la o viața independentă.

Proiectul oferă sprijinul necesar pentru a facilita integrarea socială a fetelor tinere, în adaptarea la condiții de viață independente, pentru a preveni lipsurile materiale, violența, abuzul de substanţe, suicidul, plasament nou în instituții rezidențiale etc.

Gradul de autonomie personală și socială al tinerelor este atins prin oferirea gratuită a serviciilor de:

– asistență rezidențială (cazare) pentru o perioadă de 11 luni;
– asistenţă educaţională; asistență socială;
– asistență psihologică; asistență spirituală;
– asistență vocațională (consiliere profesională, asigurarea instruirii în cadrul școlii cursurilor de profesionalizare, şcoli profesionale, angajarea în câmpul muncii).

Beneficiarele proiectului sunt fete cu vârsta cuprinsă între 16-19 ani, ieșite din sistemul rezidențial, servicii de îngrijire alternative, fete din familii social-vulnerabile.

Pe parcursul a 11 luni (iulie – iunie), beneficiarele obțin:

Capacități şi abilităţi necesare pentru a duce o viață independentă şi autonomă (de îngrijire personală şi a locuinței, de gestionare a timpului şi banilor, prepararea bucatelor, petrecerea timpului liber, dezvoltare personală, etc.); meserie însușită la cursuri de profesionalizare ori la o școală profesională (frizer, croitor, bucătar, chelner, etc.).

88 de fete au beneficiat, până în prezent de serviciile proiectului din toate raioanele Republicii Moldova.

Acest program funcționează de 15 ani, în toți acești ani multe fete au beneficiat de serviciile Apartamentului Social. În timp, lucrurile (mobilă, aparate de uz casnic, etc) s-au supra uzat ( fiind reparate de nenumărate ori) și trebuie inlocuite cu altele noi. Din acet motiv ne dorim să facem o colectă de fonduri pentru a aduce puțină prospețime locului unde adolescentele beneficiare găsesc caldura unui cămin familial, un model de grijă, iubire și responsabilitate.

Istorii a beneficiarelor

Valentina a ajuns beneficiară a Proiectului Apartamentul Social ,,Drumul spre independență” cu ajutorul preotului din sat. Fata în vârstă de 16 ani locuia împreună cu mama sa în casa bunicului. Copila nu și-a cunoscut tatăl nicodată iar mama ei fiind dependentă de alcool îşi neglija atribuțiile părinteşti. Mama fetei neavând un loc de muncă stabil, lucra ocazional iar toţi banii pe care îi primea se duceau pe băutură. Atmosfera în casă era mereu una unde predomina violența și alcoolul.

Valentina ducea multe lipsuri, nu avea niciodată haine sau încălțăminte adecvate vremei de afară, de multe ori suferind de frig, ne mai vorbind de mâncare, permanenta foame era ceva cu ce se obișnuise deja.

La Apartamentul social a ajuns cu numeroase probleme emoționale ca urmare a mediului în care a crescut, mereu stresată, cu frică pentru viața și integritatea ei. În cadrul programului Drumul spre independență Valentina primește ajutorul necesar de la un personal specializat pentru a depăși toate temerile și ași croi un drum spre independență.

Mirela este un copil cu statutul ,,rămas fără ocrotire părintească” care a ajuns la apartament.

Viața a fost dură cu Mirela, ea și-a pierdut mama pe când avea doar 4 ani iar tatăl său se află în penetenciar cu sentința, detenție pe viață. De mic copil a fost plimbată de la un centru de plasament la altul ca într-un final la 15 ani să fie înfiată de o mătușă paternă.
Modul de viață care l-a avut Mirela și-a pus amprenta și pe comportamentul fetei, ea având probleme în a relaționa cu persoanele din jur, astfel relația nepoată-mătușă era problematică, între cele două existau mai mereu certuri și neînțelegeri. Mătușa fetei a realizat că Mirela are nevoie de ajutor specializat când aceasta a avut două tentative de suicid.

Cu ajutorul Proiectului ,,Apartamentul social” fata pe parcursul a 11 luni a primit ajutor și sprijinul necesar astfel că a găsit echilibrul emoțional și și-a îmbunătățit relația cu mătușa sa.  În prezent Mirela are un loc de muncă stabil și își face planuri frumoase pentru viitor.
Implicăte, donează pentru Apartamentul Social ,,Spre independemță” pe diaconia.md

 

Distribuie articolul: