Există o multitudine de concepții greșite la care aderăm când este vorba de grija pe care o purtăm zâmbetului nostru. Totuși, acestea sunt doar mituri.

Culoarea naturală a dinților este ușor gălbuie, dar sub influența diverșilor factori, smalțul dinților se poate întuneca. Consumul de cafea și ceai atrage după sine apariția unei pigmentari maro închis datorită depunerii colorantului pe suprafața smalțului. Această pată este superficială, nu este asociată cu țesuturile dentare și se îndepărtează prin curățarea igienică. Totuși, nu trebuie să renunți la băuturile tale preferate, deoarece cu o bună igienă acasă și o curățenie profesională la fiecare șase luni, acest lucru poate fi evitat sau minimizat. 

Deci, iată 8 mituri despre îngrijirea orală pe care le auzim des, dar nu ar trebui să le mai credem: 

Cu cât te speli mai apăsat, cu atât dinţii vor fi mai curaţi

Periajul prea insistent sau prea abraziv efectuat cu o periuţă de dinţi (medie sau fermă) îți poate afecta dinţii. Se întâlnesc tot mai des cazuri în care, din dorinţa de a curăţa perfect dinţii, unele persoane insistă la periaj, astfel își rănesc gingiile.

Nu este necesar ca copiii să trateze dinții de lapte, pentru că oricum vor cădea

Potrivit bazaar.ru dinții de lapte joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea scheletului facial uman, astfel încât pierderea lor timpurie atrage după sine multe schimbări ireversibile în viitor. Aceasta se referă la sănătatea dinților permanenți, care pot fi afectate de un dinte de lapte netratat. Cu carii dentare, inflamarea unui nerv sau pierderea unui dinte, bebelușul simte durere și începe să mestece pe cealaltă parte, astfel, sarcina este distribuită neuniform și are loc o creștere asimetrică a maxilarului. Asta înseamnă că estetica zâmbetului este încălcată și apare asimetria feței. Ai grijă să-ți înveți copilul să-și spele dinții de la o vârstă fragedă și să-l duci cu tine la controalele stomatologului

Guma de mestecat fără zahăr este la fel de bună ca şi periajul

Dacă acest lucru ar fi adevărat, copiii de peste tot ar sări de bucurie. Guma de mestecat nu poate înlocui periajul şi aţa dentară atunci când vine vorba de înlăturarea plăcii bacteriene de pe toată suprafaţa dinţilor. Sfatul stomatologilor este să te speli pe dinţi de cel puţin două ori pe zi, timp de aproximativ două minute.

Dacă în timpul folosirii aţei dentare gingiile sângerează, e mai bine să renunţi la aceasta

Motivul pentru care gingiile sângerează se datorează inflamaţiei. Se întâmplă adesea atunci când bacteriile şi placa bacteriană rămân blocate între dinţi, unde periuţa de dinţi nu ajunge într-un mod corespunzător. În timp, bacteriile se acumulează şi cauzează inflamarea gingiilor. Sângerarea face parte din acest proces.

Nu am mai folosit periuţa de dinţi de ceva vreme și avem o programare la dentist. Atâta timp cât mă periez bine înainte, nimeni nu va şti

Nu este adevărat. Medicul stomatolog va şti. În lipsa unui periaj regulat, tartrul se formează în jurul dinţilor şi la un anumit punct nu vei putea să-l elimini doar prin periaj. În plus, vei rămâne cu inflamaţia gingiilor care apare atunci când s-au acumulat placa bacteriană şi tartrul.

Afecţiunile gingiilor provoacă probleme doar sănătăţii orale

Medicul tău dentist poate fi primul care observă, dar dacă suferi de o afecţiune a gingiilor, este probabil să ai şi alte probleme de sănătate, cum ar fi diabetul şi hipertensiunea, precum şi anumite tipuri de cancer care sunt legate de inflamaţia cronică.

Cu cât dinţii sunt mai albi, cu atât sunt mai sănătoşi

Poate fi adevărat, dar nu întotdeauna. Dinţii noştri sunt în mod natural albi, iar multe lucruri care ne fac dinţii mai întunecaţi sau galbeni sunt nesănătoase, cum ar fi fumatul. Există şi o mulţime de lucruri care pot întuneca culoarea dinţilor, care nu sunt neapărat nesănătoase, cum ar fi medicamente, pete de la alimente şi băuturi sau doar procesul natural de îmbătrânire.

Dacă nu te deranjează nimic, nu ai nevoie de un control dentar

Conform qmed.ro, aceasta este una dintre cele mai mari concepţii greşite. În cazul multor afecţiuni dentare nu vei simţi durerea în stadiile incipiente. Problema este că atunci când simptomele apar, afecţiunea a trecut într-un stadiu avansat. Dacă aştepți până o carie dentară devine dureroasă pentru a merge la medicul stomatolog, poate fi necesară obturaţia de canal sau chiar extracţia dentară ce ar fi putut fi evitată prin verificări periodice.

Tu credeai în aceste mituri?