Au rămas zile numărate până la cea de-a opta ediție a Galei Generozității. Pe 3 decembrie ora 18:00, la Sala cu Orgă, va avea loc un concert excepțional, eveniment organizat anual de CCF Moldova (organizația „Copil, Comunitate, Familie”)  sub patronajul sopranei Valentina Nafornița. Organizatorii vor să ajute astfel sute de copii să se bucure de sărbători frumoase și să aibă o viață normală alături de familie. Ne-am propus să aflăm mai multe detalii despre acest eveniment deosebit, despre licitație, oamenii implicați, dar și despre beneficiarii acestuia. Am discutat cu președinta CCF Moldova Liliana Rotaru care ne-a vorbit cu multă căldură despre această tradiție de a celebra generozitatea.

Ce înseamnă Gala Generozității pentru dvs., dar pentru copiii pe care îi ajutați?

Pentru mine personal Gala Generozității este un prilej să ne vedem cu prietenii și susținătorii noștri, să celebrăm solidaritatea și filantropia, să ne bucurăm de muzică de cea mai înaltă calitate și, desigur, să colectăm fondurile atât de necesare pentru munca noastră. Acum, trecem ușor la a doua parte a întrebării – pentru copiii cu care lucrăm, și nu sunt puțini, sunt, anual, între 500-700 de copii și familiile lor, Gala Generozității este o ocazie să se audă vocea lor, să le transmitem celor care ne privesc și ascultă, că în țară sunt mulți copii care riscă să fie rupți de familie din cauza sărăciei, a violenței, a dependențelor și altor probleme sociale. Dar, în pofida acestor dificultăți, principalul mesaj al Galei este cel de speranță și solidaritate.

Ce tradiție păstrați, dar ce este nou?

Probabil, în ultimii aproape doi ani, tot ce facem este să ne adaptăm și să găsim soluții creative, în același timp oferind publicului care vine de 8 ani la Gală acea tradiție pe care o caută. Deci, la tradiție trecem muzica foarte bună, patronajul și implicarea totală a minunatei soprane Valentina Nafornița. La bis vine la Chișinău, violonista cu rădăcini moldovenești, dar cu faimă internațională – Ruxanda Panfili. La momente noi – îi vom avea alături pe bunul nostru prieten de la alte evenimente frumoase, pianistul Marcel Lazăr și mezzo-soprana Lilia Istrati. Este nou că acești patru excepționali artiști vor urca pe scenă și vor cânta împreună.

Câți copii v-ați propus să ajutați anul acesta și care sunt necesitățile lor?

Așa cum spuneam, în fiecare an lucrăm cu un număr de 500-700 de copii. Poate numărul nu pare impresionant, dar sunt cele mai complexe cazuri, pentru care autoritățile ne cer expres ajutorul. Intervenția noastră poate dura și până la 2 ani și reflectă complexitatea situației. Cele mai mari nevoi sunt cauzate de sărăcia cronică care duce la probleme de sănătate fizică și mentală, la dependențe, la violență, la competențe parentale afectate și multe altele.

Vă rog să menționați câteva proiecte pe care ați reușit să le lansați în toți acești acești ani?

CCF Moldova are peste 17 ani de activitate și în acest timp am reușit să ajutăm circa 6500 de copii să aibă o copilărie în familie, acces la servicii sociale și educaționale, am asistat autoritățile din 28 de raioane și municipii să-și dezvolte servicii, am instruit sute de specialiști, am colaborat cu alte ONG-uri și cu autoritățile pentru a aduce schimbare de la un copil la sistem, așa ca niciun copil din țara noastră să nu cunoască tragica experiență de a fi rupt de familie.

Știm că banii adunați în urma vânzării biletelor sunt doar o parte din ajutorul ce urmează a fi acordat beneficiarilor voștri. Cum mai pot contribui persoanele cu suflet mare?

Da, e adevărat, mai ales în acest an, când Sala cu Orgă va găzdui publicul doar la jumătate din capacitate. Noi folosim toate oportunitățile să vorbim despre munca noastră, să reprezentăm vocea copiilor și a familiilor și să colectăm fonduri pentru a-i putea sprijini. Pe lângă participarea la evenimente, și, după cum știți sunt mai multe pe care le organizăm, cei care doresc să fie parte din soluție o pot face prin 7 metode diferite, dar toate unite pe platforma de donații a CCF Moldova.

Și în acest an va avea loc tradiționala licitație, la care vor fi adjudecate mai multe loturi. Ați putea să ne povestiți ceva despre ele?

Licitația se va desfășura în format online, pentru noi fiind o noutate și sper tare mult să iasă bine. Avem 13 loturi splendide, care vor răspunde celor mai pretențioase gusturi ale iubitorilor de carte rară, tricouri semnate de vedete ale fotbalului mondial, bilete la concerte de excepție, avem o ie de la Valentina Vidrașcu, o față de masă lucrată manual timp de 7 luni de la Simona’s Home, obiecte puse la dispoziție de Andra, un whisky ce poartă semnătura lui  Conor McGregor și altele.

Deja de 3 licitații încoace, Vlad Babenco de la una dintre cele mai mari case de licitații din România, vine la Chișinău pentru a convinge participanții la licitație că, prin procurarea unui lot, își fac sie o mare plăcere și ajută copiii din Moldova. Așadar, îi invităm pe toți doritorii să studieze loturile pe pagina licitației și să se înregistreze pentru a putea primi linkul către eveniment.

Persoanele care își doresc să ofere un sprijin special programelor CCF Moldova au posibilitatea să se înregistreze pe site-ul licitației.

Ce fel de sprijin vor primi beneficiarii cu sursele colectate?

Sprijinul este întotdeauna conectat la nevoile familiei și nu poate fi replicat în altă familie. Altceva e că multe familii cu care lucrăm au nevoie de consiliere psihologică, consultare și reprezentare legală, sprijin material pentru a crea condiții decente de trai, tratament de dezalcoolizare, facilitarea accesului la servicii, pledoarie și reprezentare în raport cu autoritățile și multe altele

De unde găsiți inspirație și energie pentru a continua?

Din cazurile în care situația se îmbunătățește și copiii rămân alături de familie sau se întorc acasă.

Vă mulțumim pentru tot ce faceți!

Și eu vă mulțumesc!

 

Distribuie articolul: