La salon, acasă, cu benzile de ceară, cu pasta de zahăr sau cu lama – părul de pe corp poate fi eliminat printr-o mie și una de metode, deși unii specialiști susțin că dacă natura l-a lăsat acolo, înseamnă că ar avea și el un rol. Bineînțeles, noi, femeile, nu dăm atenție acestor posibile beneficii și oricât de ocupate am fi nu ieșim niciodată din casă cu picioarele la vedere dacă nu sunt epilate. 

Te-ai gândit vreodată de ce te epilezi? Este asta dorința ta sau poate e dictată de societate și publicitate?

Probabil ați observat că în ultimii ani mai multe vedete sau modele nu se epilează și nici nu ascund asta. Apar pe covorul roșu cu părul la subraț și pe picioare, și spun că nu sunt obligate să se epileze pentru nimeni. Unii aplaudă îndrăzneala lor, iar alții se declară oripilați.

Am răscolit în istorie…

Oameni și-au dorit întotdeauna piele mătăsoasă, moale și frumoasă, astfel au vrut să scape de firele de păr nedorite chiar și în antichitate, iar atunci se foloseau metode barbare. Ne-am putea gândi că având piele fără fire de păr este ceva modern, dar asta nu e adevărat. În jurul 3000 î. Hr. grecii antici au fost obsedați de pielea netedă.

La început au folosit metode chiar barbare pentru a scăpa de firele nedorite: se utilizau obiecte aspre pentru a freca firele de păr de pe tot corpul, până când acestea deveneau mai subțiri sau chiar au încercat să ardă părul. Iar atunci când moda a fost ca oameni să aibă frunte mai înaltă au tras fiecare fir unul după altul.

La grecii antici moda a fost ca toți să aibă piele netedă, nu s-au temut să folosească cele mai dureroase metode, spunând că trebuie să suferi pentru a fi frumos. Au folosit obiecte ascuțite, chiar și două scoici strânse împreună ca o pensetă pentru a îndepărta firele de păr unul după altul, creme de epilare, care au îndepărtat din când în când, nu numai părul ci și pielea. Cei care aveau păr pe corp erau considerați săraci sau sclavi.

Egiptul antic este cunoscut pentru viața luxoasă a faraonilor și ritualurile ciudate. Pentru ei, corpul fără fir de păr era foarte important din cauza religiei și al anumitor ritualuri. Femeile foloseau pensete și ceara (ceara de zahăr, care a fost o metodă naturală și eficientă) pentru a îndepărta firele de păr împreună cu rădăcina, de pe față și de pe tot corpul.

Anii 1800 și 1900: În timpul revoluției industriale au apărut primele aparate de ras, desigur vorbim de brici, care le-a oferit bărbaților confortul de a se bărbieri în condiții de casă.

După, a apărut și briciul special pentru femei. Companiile care au produs aceste aparate de ras au adus înapoi moda de piele fără un fir de păr, iar femeile și-au putut epila picioarele și subrațul foarte ușor și rapid.

Astăzi: Epilarea cu laserul a devenit o rutină cam pentru toate femeile. Pe lângă lame, creme, ceară și zahăr există și o mulțime de aparate performante care promit să te scape definitiv sau măcar pentru câțiva ani de părul de pe corp.

Totuși, de ce ne epilăm? O facem pentru noi sau pentru societate și partener/parteneră? Am întrebat șase femei dacă și de ce se epilează? Participantele la vox au dorit să își păstreze anonimatul: 

„Mă epilez din motive estetice, nu iubesc pilozitatea excesivă pe corp, deși am început să mă epilez târziu. Pentru mine oricum e un serviciu costisitor la salon și încerc deja să mă descurc singură, dar trebuie să mă pregătesc moral și să-mi planific o zi pentru a mă epila și să ofer ceva timp pentru îngrijirea pielii după epilare cu soluții, creme pentru a nu dezvolta iritații.

Folosesc câteva metode de îndepărtare a părului: lama, sugaring, epilator.”

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

„Fac epilare cu ceară, fiindcă îmi place să trăiesc fără păr „acolo”. Nu transpiri, e neted, gingaș. Sexul e altul fără… Utilizez ceara. Durere există, dar cu timpul se diminuează.”

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

„Epilarea pentru mine este un lucru destul de important, deoarece ea îmi oferă comoditate și finețe. Nu mi-aș imagina viața fără acest răsfăț, în primul rând este foarte greu să trăiești cu atâta păr pe tine, care te deranjează în fiecare secundă. Lama de ras este scăparea mea de toate zilele. Aș dori să încerc epilarea și cu alte metode, dar recunosc că îmi este frică de durere.”

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

„Motivația pentru a mă epila a fost un moment stânjenitor, care s-a întâmplat la școală. Țin minte că era sărbătoare de întâi septembrie și una dintre colegele mele s-a afișat cu o rochie scurtă și sexy, dar cu un păr pe picioare, care cred că era de vreo câteva luni acolo. Acea imagine m-a urmărit mult timp. Știu că este ceva normal să avem păr pe corp, dar dacă există metode pentru eliminarea lui de ce nu aș face-o? Cât despre metoda de epilare, eu folosesc lama, este cea mai ușoară și rapidă.”

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

„Părul nu crește în zadar în zonele în care crește, dar pentru că deranjează prin urticarie sau în perioada menstruației și la subraț prin transpirație, aleg să îl elimin. Nu mai are rost să adaug că pentru mine picioarele neepilate într-o fustă elegantă par odioase.

Poate că sunt premise impuse de timp și societate, dar prefer picioarele netede în detrimentul senzației de coajă de copac. Unii sau unele vor spune ca pierdem timp, dar el este relativ și pierdut după bunul plac. Normalitatea aspectului ni-l alegem după cum ne duce capul și igiena personală.”

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

„Deși pandemia m-a „salvat” de această rutină săptămânală, datorită măștii de protecție, cel mai des îmi epilez mustața, folosind epilatorul. Da, fetele tot au mustață. 😃 O fac pentru că nu-mi doresc să concurez cu iubitul meu la titlul „cea mai superbă mustață” din casa noastră, îi cedez lui nominalizarea. Glumesc, nu-s chiar atât de norocoasă. 😈

Până în 2020, îmi făceam singură pasta de zahăr și, în combinație cu benzi speciale (pentru epilarea cu ceară), scăpam de firele nedorite în baia proprie. Dar, de un an încoace, mă depilez cu lama de ras. Visez însă, să-mi fac timp pentru a trece un curs întreg de proceduri cu laser, pentru a scăpa, dacă nu definitiv, atunci pentru o perioadă îndelungată de pilozitate.”

În concluzie: fiecare are dreptul să aleagă ce face cu părul de pe corp. Aceasta nu este alegerea societății sau a partenerului/partenerei, este doar alegerea ta! 

Distribuie articolul: