Ziua de vineri, 13, este, în credința populară, o zi fatală, în care se petrec nenorociri. Persoanele superstițioase nu au curajul să întreprindă nimic în această zi ghinionistă, ca de exemplu încheierea unor contracte, sau să pornească într-o călătorie. Un an calendaristic are cel puțin o zi de vineri ce cade în data de 13, dar poate să apară chiar și de trei ori în același an, de exemplu în 2015, data de 13 în zi de vineri, a fost în februarie, martie și noiembrie, conform Wikipedia. 

Se crede că superstiția legată de această zi își are originea în arestarea majorității cavalerilor templieri (inclusiv a Marelei Maestru) la ordinul regelui Filip al IV-lea al Franței, în data de 13 octombrie 1307. Și chiar înainte de acest eveniment, ziua de vineri, 13, a fost asociată cu mai multe întâmplări din mitologie şi istorie: alungarea din Rai a lui Adam şi a Evei, începerea potopului lui Noe şi crucificarea lui Iisus Hristos.

Există voci care susţin că superstiţia legată de această zi vine din cultura americană, pentru că europenii – cel puţin românii, spaniolii şi grecii – se tem de marţi 13, când spun că sunt 3 ceasuri rele. Marţi îşi trage numele de la zeul războiului, Marte, de aici și posibilitatea ca în această zi să se întâmple ceva rău. Despre vineri, în schimb, se spune că ar fi fost ziua în care Adam şi Eva ar fi muşcat din fructul interzis…

Cea mai cunoscută personalitate îngrozită de această zi a fost preşedintele american Franklin D. Roosevelt, care nu a călătorit niciodată într-o astfel de zi. Un alt preşedinte al SUA, Woodrow Wilson, a spus că numărul său norocos este 13, însă, într-o zi de vineri, 13 a suferit un infarct şi a fost la un pas de moarte, în timp ce se afla într-o vizită în Franţa.

Potrivit numerologilor, 13 ar aduce ghinion, pentru că se află în umbra lui 12, văzut ca numărul perfect, pentru că sunt 12 luni ale anului, 12 semne zodiacale, 12 zei ai Olimpului, 12 minuni ale lui Hercule şi tot atâţia apostoli ai lui Iisus.

Un alt motiv pentru care unii oameni cred în ghinionul acestei zile, poate fi din cauză că mai mai evenimente nefaste au avut loc în ziua de vineri, 13.

În data de 13 ianuarie 1939, a pornit cel mai mare incendiu de vegetaţie din Australia, care a ucis 71 de persoane.

În data de 13 octombrie 1972 s-a prăbuşit în munţii Anzi avionul din cadrul zborului Air Force Flight 571. Cei 16 supravieţuitori au fost salvaţi abia după două luni. Ca să nu moară de foame, s-au hrănit cu cadavrele călătorilor morţi.

În data de 13 ianuarie 2011 s-a scufundat vasul de croazieră Costa Concordia. Au murit 32 de persoane.

Să presupunem că ești și tu îngrozit de această zi, atunci noi avem o sugestie pentru tine. Încearcă (măcar pentru amuzamentul propriu) să faci lucruri, care aduc noroc. De exemplu, cumpără un bilet la loterie sau fă un pariu cu un prieten, cine știe… poate îți vor schimba părerea despre această zi.

Am încercat să fac un sondaj în redacția nostră, dar m-am „lovit” de optimisulul colegelor, care au spus că nu cred într-o zi dedicată nenorocirilor. Tu ce crezi?

Distribuie articolul: