Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) s-a expus, pentru prima dată, pe marginea problemei privind vaccinarea obligatorie. Hotărârea vine după ce mai multe familii din Cehia s-au plâns că copiii nu sunt acceptați la grădiniță fără vaccinurile obligatorii, menționează AGORA.md. Decizia CtEDO, cred experții, s-ar putea reflecta și asupra procesului de imunizare contra COVID-19, transmite bizlaw cu referire la dw.com.

CtEDO a decis că vaccinările obligatorii sunt legale și pot fi necesare în societățile democrate. Hotărârea a fost luată ca urmare a unei plângeri făcută de mai multe familii din Republica Cehă privind obligarea vaccinării copiilor. Aceștia s-au plâns că nu sunt acceptați la grădiniță.

Magistrații au dat dreptate autorităților de la Praga spunând că acțiunile sunt în conformitate cu „interesul superior” al copiilor. Curtea a decis că politica promovată de autoritățile cehe nu încălca articolul 8 din Convenție privind dreptul la respectarea vieții private. Conform legislației cehe, copiii trebuie vaccinați împotriva a nouă boli, inclusiv difteria, tetanosul, tuse convulsivă, hepatita B și rujeola.

Deși hotărârea nu se referea direct la vaccinurile COVID-19, experții consideră că ar putea avea implicații asupra acțiunii de vaccinare împotriva virusului, în special pentru cei care au declarat până acum că vor refuza să se vaccineze.

Este important că menționăm că, deși hotărârea CEDO a stabilit un precedent potrivit căruia vaccinările obligatorii nu contravin Convenției Europene a Drepturilor Omului, acest lucru nu înseamnă că țările care au aderat la Convenție, printre care și Republica Moldova, vor obliga oamenii să fie vaccinați.