Planul de imunizare împotriva COVID-19 cuprinde 70% din populația R. Moldova, iar vaccinurile vor fi administrate în dependență de vârsta persoanei. Mai exact, experții în sănătate au declarat, în cadrul unei dezbateri publice, că vaccinul Pfizer e dedicat oamenilor în vârstă, în timp ce AstraZeneca nu e recomandat pentru această categorie a populației. De asemenea, acestea au anumite particularități când e vorba de vaccinarea copiilor de până la 18 ani. În ceea ce privește procesul imunizării, specialista Ala Tocarciuc declară că R. Moldova are nevoie de o echipă separată de lucrători medicali în acest sens, astfel încât alte domenii de sănătate să nu aibă de suferit, transmite Agora

Potrivit expertului Igor Boțan, rata deceselor provocate de COVID-19 a atins 2%, iar R. Moldova s-ar fi confruntat cu trei valuri ale pandemiei până în prezent. E vorba de luna iunie, septembrie și noiembrie, iar în prezent bilanțul zilnic arată un nivel asemănător lunii august 2020.

De altfel, directoarea departamentului de pediatrie, USMF “Nicolae Testemiţanu”, Ninel Revenco, a menționat că, astăzi,  se lucrează la mai multe studii privind vaccinarea în rândul copiilor. Unele publicații ar arăta că virusul COVID-19 ar provoca complicații asupra sistemului nervos după infectare. La fel, cei mai afectați dintre copii, ar fi cei cu vârsta de cinci ani și cei aflați în perioada de pubertate.

„Începând cu luna aprilie, au apărut publicații privind complicații la copii. Au fost afectați copii de cinci ani și care se află la pubertate. Au apărut publicații, precum că apar complicații ale sistemului nervos la copii după perioada post covid. Conform studiilor, cu vaccinul Pfizer, vor fi vaccinați copiii cu vârsta de la 16 ani, AstraZeneca – după vârsta de 18 ani. Așteptăm studiile privind grupurile de vârstă 12 – 16 ani. Este foarte greu să implementezi un medicament în rândul copiilor”, a spus Ninel Revenco.

În ceea ce privește mutațiile virusului, experta în sănătate publică Ala Tocarciuc spune că majoritatea vaccinurilor aprobate sunt eficiente pentru varianta britanică a COVID-19.

„Pentru unele vaccinuri avem confirmarea că sunt eficiente pentru mutația din Marea Britanie. Mutația Sud- africană e specifică, vaccinul e eficient în proporție de 50%. încă nu avem date despre eficiența vaccinurilor pentru mutațiile braziliene și pentru mutațiile din California. Sunt în cercetare”, a spus Ala Tocarciuc.

Secretara de stat a Ministerului Sănătății Tatiana Zatîc declară că platforma COVAX va permite R. Moldova să achiziționeze doze de vaccin la un preț preferențial, iar planul de imunizare cuprinde 70% din populație.

„Sistemul se confruntă cu probleme cronice, dar s-a făcut mult în ultimii și s-a lucrat pe toate componentele. Totuși pandemia ne-a găsit nepregătiți. Avem un sistem mult mai consolidat ca echipă. Asta s-a reușit în 2020. Noi ne aflăm într-o poziție destul de favorabil comparativ cu țările din regiune. Demonstrează că sistemul poate face față provocărilor. Pe platforma Covax avem promisiunea că vom acoperi 20% din populația țării. La fel, prin această platformă vom avea posibilitatea de a cumpăra vaccin la un preț preferențial.

Campania de imunizare deja există, sunt întrebări și răspunsuri care pot fi accesate. Scopul e de a atinge 70% din populație pentru a atinge nivelul imun”, a spus Tatiana Zatîc.

Și dacă e vorba de cea mai afectată categorie a populației și anume persoanele după vârsta de 60 de ani, atunci, potrivit experților, Pfizer este admis persoanelor în vârstă, iar AstraZeneca nu este ajustat pentru această categorie.

În acest context, Ala Tocarciuc îndeamnă populația să nu uite de respectarea măsurilor epidemiologice, precum purtarea măștii de protecție, întrucât resursele țării de a acoperi eficient procesul de vaccinare e limitat.

„Pandemia nu s-a sfârșit. Trebuie să rămânem vigilenți. Vor veni încă valuri. Nu avem cantități de vaccinuri suficiente pentru că suntem o țară mică și săracă. Pentru campania și procesul de vaccinare, avem nevoie de o echipă separată. Asta s-a întâmplat în multe țări și respectiv o putem face în R. Moldova”, a mai menționat Ala Tocarciuc.

Primele doze de vaccin anti-coronavirus vor ajunge în Republica Moldova la mijlocul lunii februarie. Asta deși, anterior, autoritățile spuneau că vaccinurile vor veni până la finele lui ianuarie. Este vorba de preparatele Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, vom primi 24.570 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech (Comirnaty) și 264.000 de doze produse de Oxford/AstraZeneca. Livrarea a fost confirmată de platforma internațională COVAX, pe 30 ianuarie. De menționat că atât preparatele Pfizer/BioNTech, cât și cele produse de Oxford/AstraZeneca au fost autorizate pentru administrare la nivelul Uniunii Europene.

Sursă: Agora