Ai detectat ceva pete maronii pe față? Află că nu ești singura care se confruntă cu pete pigmentare; colorarea neuniformă a pielii afectează ambele sexe, indiferent de tonul (de la deschis la închis), culoarea pielii, sau moștenire genetică. Și nu, nu e o problemă cu care se confruntă doar… vârsta a treia! Procesul este destul de comun, în sensul că petele apar ca o reacție de apărare a organismului, manifestată printr-un exces de melanină în zonele în care se detectează o agresiune asupra pielii.

Hiperpigmentarea pielii se manifestă sub diverse forme. Excesul de melanină ivit la suprafața pielii poate fi pus pe seama mai multor factori. Astfel, hiperpigmentarea poate apărea sub formă de:

MELASMĂ. Una dintre cele mai comune afecțiuni dermatologice în cazul femeilor cu vârste cuprinse între 20 şi 50 de ani, apare din cauza dezechilibrelor hormonale, cu predilecție la persoanele cu o piele mai închisă la culoare. Mai des întâlnita în rândul femeilor (doar 10 % dintre bărbați se confruntă cu melasma), acesta apare de obicei pe frunte, în zona perioculară, deasupra buzei superioare, în zona obrajilor și, mai rar, în zona gâtului.

CLOASMA. sau „masca gravidei” apare în perioada sarcinii, ca urmare a modificărilor hormonale specifice sarcinii și afectează mai bine de jumătate dintre femeile însărcinate, petele pigmentare dispărând de cele mai multe ori în primele luni după naștere.

LENTIGO. apare la vârste înaintată, ca urmare a expunerii îndelungate/neprotejate la soare, dar și în urma unor afecțiuni hepatice. Este întâlnită și ca hiperpigmentare post-inflamatorie, manifestată prin apariția de pete în zonele în care au fost răni, acnee, al cărei aspect poate fi agravat în urma expunerii neprotejate la soare.

Cum o tratăm?

Consultarea unui dermatolog este absolut necesară în identificarea tratamentului potrivit, în funcție de cauza și natura hiperpigmentării. În cazul melasmei se recomandă hidrochinona, acidul azelaic, corticosteroizii și tretinoina, iar ca proceduri se poate recurge la micro-peeling și IPL.

Cloasma, specifică gravidelor, însă, trece de la sine (oricum, în perioada sarcinii, ar trebui limitată aplicarea de produse cu astfel de ingrediente, precum și tratamentele chimice pentru pete pigmentare). Protecția solară este importantă, aceasta poate face petele să nu devină și mai vizibile după expunerea la soare. De asemenea, produsele de machiaj care oferă acoperire – BB-cream, fond de ten sau corector, sunt ideale pentru a camufla eventualele imperfecțiuni, inclusiv pete pigmentare.

În cazul hiperpigmentării post inflamatorii, importantă este intervenția imediată (și prevenția joacă un rol crucial: nu-ți mai ataca coșurile și nu te expune la soare, poartă SPF în fiecare zi), cu substanțe precum acidul glicolic. Retinoizii, acidul Kojic, dar și hidrochinona și acidul azelaic. Tratamentele profesionale recomandate pentru combaterea petelor pigmentate  includ microdermabraziunea și lumina intens pulsată (IPL).

Remediu de casă pentru estomparea petelor maronii

Amestecă un vârf de linguriță de turmeric cu lapte crud și aplică local pe zonele pătate, inclusiv pe cearcăne. După 2-3 săptămâni în care aplici zilnic amestecul, vei vedea că petele dispar.

 

Distribuie articolul: