Mai bine de douăzeci de ani, Valentina Grigoriţă s-a dedicat activităţii meşteşugăreşti – ţese, brodează, croşetează şi transmite dragostea pentru tradiţiile populare consătenilor săi. La Sudul Moldovei, vița-de-vie transmite gustul dragostei și dăruirii lui Nicolae Minciună. În Slobozia Mare, bărbatul profesează una dintre cele mai vechi îndeletniciri din lume – produce vinul care cucerește. Iar Mariana Pascal transmite la Cahul cunoștințe în domeniul limbii engleze tuturor doritorilor. Poveștile acestor antreprenori, în materialul realizat de AGORA.

„Eu când m-am apucat de acest război eram doar o copilă, în toate casele erau războaie și noi copiii așteptat să iasă mama pe afară, iar noi intram și trăgeam la război. Când am ajuns la vârsta asta, toată greutatea era, ca să tragi din vătale acestea nu e greu, dar iată urzește, nevedește sunt probleme și tocmai acum eu le-am învățat”, spune Valentina Grigoriță.

Pentru a putea împărtăși cunoștințele valoroase adunate de-a lungul anilor, cu sprijinul Uniunii Europene în localitate a fost deschis un Centru de creație. Spațiul a fost dotat cu un război și mobilier necesar.

 

„În urma proiectului ni s-a făcut reparație la atelier, a fost mobilat, masă de călcat avem, două mașini de cusut, scaune”, mai spune femeia.

Valentina vine zilnic la atelier, a creat acolo o lume aparte pe care o transmite generațiilor tinere.

Mariana Pascal, după cinci ani de predare a limbii engleze în școlile private din Chişinău, a decis să se întoarcă în localitatea natală, la Cahul, pentru a le oferi copiiilor din zonele rurale posibilitatea de a învăța limba engleză de la profesori certificați internațional.

 

„Am început, de fapt, singură într-un oficiu de 35 de metri pătrați iar acum aici lucrează cinci profesori de limbă engleză, doi profesori de programare și robotică și un profesor asistent”, spune Mariana.

Cu noi totul e posibil! Astfel, Mariana încearcă să-i convingă pe copii și adulți să calce pragul centrului pe care l-a fondat în 2018.

„Avem cursuri de programare și robotică. Urmează să lansăm un curs pilot de fotografie și pilotare de dronă. Sunt niște device-uri pe care le-am luat prin Programul „Femei în afaceri” și noi vrem ca și copiii noștri să beneficieze de ele. Mai ales pe timp de pandemie, ne-a ajutat foarte mult calculatorul touch screen pe care l-am avut, tabletele grafice au fost wow pentru profesori. Tabla este mâna dreaptă, iar tabletele grafice au înlocuit tablele din clasă și ne-au ajutat foarte mult. Din septembrie am primit display-ul interactiv, l-am așteptat foarte mult”, mai spune Mariana.

La Sudul Moldovei, vița-de-vie transmite gustul dragostei și dăruirii lui Nicolae Minciună. În Slobozia Mare, bărbatul profesează una dintre cele mai vechi îndeletniciri din lume – produce vinul care cucerește.

 

„Slobozia Mare este vestită prin mai multe lucruri: prin patrimoniul cultural, prin tradiția de vinificație, avem și fabrică de vin cu tradiții în sat și de acum prin pescuit și oierit. Eu am ales să produc vinuri. Vinurile sunt exclusiviste. După experiența de peste hotare am decis să vin acasă și să deschid aici o mini Cramă, să fie vinuri cu amprentă de autor. Sunt unele tehnici pe care le aplic doar eu, sunt total diferite față de marii producători”, spune Nicolae Minciună.