Există numeroase cauze care împiedică instalarea unei sarcini, de la infecţii la malformaţii şi diverse afecţiuni alte organelor reproducătoare. Aflarea exactă a cauzei este esenţială pentru cuplurile care îşi doresc copii.

Medicul ginecolog-obstetrician Ciprian Morariu atrage atenţia că rata generală de fertilitate în lume este de 20%. Adică o sarcină confirmată ecografic, apărută în urma actului sexual neprotejat, apare la 20% din cupluri. În restul de 80% este vorba de diverţi factori care pot influenţa negativ fertilitatea.

Endometrioza şi chisturile ovariene

Cel mai întâlnit factor care duce la scăderea fertilităţii feminine este endometrioza, boală caracterizată prin creşterea anormală a ţesutului care căptuşeşte uterul. Ţesutul se poate extinde spre ovare sau trompele uterine, favorizând apariţia inflamaţiei şi a durerii puternice. Adesea, afecţiunea trece neobservată când nu sunt simptome, în special în faza incipientă, sau este ignorată (poate fi confundată cu disconfortul din timpul menstruaţiei).

Netratată, endometrioza, dar şi chisturile ovariene scad rata de fertilitate cu 50%. Chisturile de ovar cresc tensiunea intra-ovariană şi pot apărea şi aderenţe – „găsim ovare înglobate într-un păienjeniş de aderenţe. Evident că ovocitul care o să plece nu o să ajungă în contact cu trompa, deoarece este blocat“, spune medicul ginecolog.

Diverse infecţii   

În multe cazuri, infecţiile cu transmitere sexuală sunt de vină pentru incapacitatea de a concepe copii. Chlamydia şi gonoreea sunt cel mai des întâlnite astfel de infecţii care împiedică obţinerea unei sarcini. În lipsa diagnosticului şi tratamentului, infecţia cu Chlamydia şi gonoreea pot cauza apariţia bolii inflamatorii pelvine, care duce la scăderea fertilităţii sau la infertilitate. Inflamarea trompelor uterine, afecţiune cunoscută sub numele de salpingită şi care afectează peste 10% dintre femei de-a lungul vieţii, se manifestă prin „înfundarea” trompelor. Debutul timpuriu al vieţii sexuale, partenerii sexuali multipli, sexul neprotejat şi igiena intimă precară sunt câteva cauze care duc la apariţia salpingitei.

Mycoplasma, ureaplasma şi streptococul de grup B sunt alte infecţii care pot afecta fertilitatea.

Malformaţiile genitale  

Atât femeile, cât şi bărbaţii pot prezenta malformaţii la nivelul aparatului genital. Astfel, o femeie poate avea sept vaginal – când vaginul este împărţit în două şi comunică ori cu un canal cervical ori cu altul, dar poate nu cu zona bună pentru concepere. Se mai poate întâmpla să fie 2 coluri, iar lichidul spermatic să nu se ducă unde trebuie pentru implantare.

La bărbaţi, testiculul necoborât (o problemă congenitală) reprezintă o cauză de infertilitate. Pentru a concepe, trebuie să fie îndeplinite anumite condiţii de circulaţie sangvină, de temperatură locală. Ca să se producă spermatoizii, temperatura trebuie să fie cu un grad sub cea a organismului, de aceea un testicul necoborât nu poate fi funcţional.

Intervenţiile chirurgicale

Dacă se efectuează un chiuretaj, medicul trebuie să spună femeii că unul dintre efectele adverse care pot surveni în urma intervenţiei îl reprezintă apariţia sinechiei uterine (pereţii cavităţii uterine se „lipesc”). Colul poate fi blocat şi din cauza unor polipi cervicali, dar şi a unei inflamaţii pelviene. Patologiile traumatice pot apărea după diverse intervenţii, cum sunt ablaţia de endometru sau îndepărtarea polipilor uterini.

Varicocelul

Cei mai frecvenţi factori care influenţează negativ fertilitatea la bărbaţi sunt cei urologici. De departe, cel mai întâlnit este varicocelul, dilataţie varicoasă a vaselor care transportă sânge către testicul. În caz că nu ştiai, aproximativ 40% dintre bărbaţii cu probleme de fertilitate suferă din cauza varicocelului.

O altă infecţie de temut care duce la infertilitate la bărbaţi este oreionul.

Şi bolile autoimune pot fi implicate

Când se fac investigaţii amănunţite pentru a detecta cauzele de infertilitate, medicii iau în calcul şi patologiile sistemice, care afectează întregul organism, de exemplu bolile autoimune.

Factorii de mediu adică o dietă nesănătoasă, viciile precum fumatul şi consumul de băuturi cu alcool, sportul intens, lenjeria intimă strâmtă şi stresul sunt alţi factori care pot dăuna fertilităţii.

Sursa

 

Distribuie articolul: