Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” ar fi împlinit 80 de ani de la fondare, în anul 2020. Cumplitul incendiu care a avut loc la 24 septembrie a acestui an a cuprins clădirea în flăcări distrugând abele săli de spactacole, instrumente de valoare națională și arhivele importante ale artiștilor. Totuși clădirea rămâne în memoria noastră cu toate amintirile dragi pe care le avem despre ea, mai mult decât atât, am făcut o călătorie virtuală prin timp și am decis să vă arătăm cum arăta Clădirea Filarmonicii Naționale acum zeci de ani în urmă.

Un lucru mai puțin cunoscut e că înainte de a fi o sală de concerte, edificiul găzduia Circul din Chișinău. Există doar informație fragmentată despre aceste vremuri, însă știm că Circul activa în această clădire de la începutul secolului XX, dar și pe durata în care Basarabia era parte a României Mari (1918-1940).

Niște cadre rare – o filmare din zbor a Chișinăului – a surprins clădirea actualei Filarmonici în 1941. Ea poate fi zărită sus, spre colțul stâng al fotografiei (edificiul alb).

 

De notat că arhitectul Valentin Voițehovski, născut la Minsk, dar familia căruia s-a stabilit cu traiul la Soroca încă din 1910, este autorul proiectului de reconstrucție a clădirii Circului de pe strada Mitropolitul Varlaam. Se consideră că decizia sa de a oferi clădirea Circului Filarmonicii a salvat aspectul arhitectural și artistic al structurii, situate în inima orașului. Astfel, istoria Filarmonicii Naționale începe de la fondarea sa în 1940.

 

Ulterior, acestei clădiri i s-a adăugat cunoscutul vestibul cu coloane, cartea de vizită a clădirii pe care o cunoaștem în prezent.

Din istoria oficială a sălii de concerte, aflăm că filarmonica Naţională „Serghei Lunchevici” a devenit cea mai importantă instituţie de concert din Republica Moldova desfăşurând o amplă activitate în diverse direcţii: muzica academică, populară, muzica uşoară şi jazz. La Filarmonica Naţională şi-au început activitatea cele mai reprezentative colective, printre care se numără ansamblurile „Joc”,  „Fluieraş”, „Lăutarii”, personalităţi notorii ale culturii muzicale moldoveneşti, aşa ca Timofei Gurtovoi, Veronica Garștea, Boris Miliutin, Dumitru Goia, Ghita Strahilevici, Serghei Lunchevici, Vladimir Curbet, Victor Copacinschi, Nicolae Botgros, Nicolae Sulac, Tamara Ciobanu, Zinaida Julea. Nume legendare ale estradei naţionale, precum orchestra „Noroc”, ansamblul „Plai”, cântăreţii Ion Suruceanu, Iurie Sadovnic, Nadejda Cepraga, Mihai Dolgan, Maria Codreanu şi mulţi alţii, au contribuit la formarea istoricului Filarmonicii.

Nucleul şi mândria Filarmonicii Naţionale sunt reprezentate de faimoasele colective cunoscute în toată lumea – Orchestra Simfonică şi Capela Corală Academică „Doina”, ambele fondate în anul 1930. Din 2006 în cadrul Filarmonicii își începe activitatea orchestra de muzică populară „Folclor”, iar din anul 2012 – formaţia „Millenium”.

După incendiul din 24 septembrie, clădirea arată astfel:

Cu asistența salvatorilor și pompierilor, vor împacheta bunurile materiale care urmează a fi evacuate începând cu ziua de 28 septembrie. Marea parte a bunurilor urmează a fi evacuate din birourile edificiului. Totodată, IGSU organizează iluminarea necesară pentru ca activitățile se poate fi desfășurate.

Salvatorii acordă suportul angajaților localului anexat Filarmonicii pentru efectuarea lucrărilor de evacuare a bunurilor materiale din interior.