Pandemia a închis parțial hotarele țării, dar n-a putut să-i determine pe amatorii de călătorii să stea locului. În fața faptului împlinit, dar pasionați de explorat, vizitat și cucerit, moldovenii au hotărât să-și schimbe atitudinea și să ofere o nouă șansă locurilor de acasă. Pentru a-și duce experiențele la un alt nivel, unii dintre călătorii moldoveni au mers pe mâna senzațiilor tari și au încercat ceea ce până ieri-alaltăieri li se părea de domeniul fantasticului. Și agențiile de turism și-au înnoit ofertele cu tururi prin locațiile din țară. Drept că nimic nu e pe gratis, iar pentru o zi cu topping de adrenalină trebuie să scoți din buzunar de la câteva sute la câteva mii de lei, scrie AGORA.md.

Nistrul – noua mare a Moldovei…

Numărul moldovenilor pentru care vacanța de vară este sinonim cu bălăcitul în apele albastre este destul de mare. De aceea, în momentul în care a fost clar că bronzatul pe plajele cu nisip fin se amână pentru altădată, oamenii dornici de mare și de soare au căutat alternative acasă. Și au găsit. Un simplu search pe Google îți deschide o lume a kayaking-ului moldav, despre care înainte de pandemia se știa destul de puțin. Mai mult, apele Nistrului s-au dovedit a fi destul de primitoare, iar datul din vâsle în combinație cu soarele și cu oamenii dragi alături i-au convins pe călători să se avânte în asemenea aventuri acvatice. Mai ales că firmele care dau în chirie caiacurile au grijă să le ofere clienților și echipamentul necesar, dar și instructajul teoretic fără de care nimeni nu are voie să iasă în larg.

În funcție de înțelegere, contra unei sume adăugătoare, firmele de turism îi asigură pe cei prezenți cu bucate gătite la foc de tabără. Tot aici intră dormitul la cort, scăldatul în Nistru pe timp de noapte și șezătorile din fața rugului.

„Prețurile încep de la 600 de lei pentru un tur de o zi. Aici este inclus transportul Chișinău-Nistru-Chișinău, kayaking cu un ghid profesionist în caiacuri noi. De asemenea, echipamentul necesar: vâsle, veste de salvare, saci termici. Tot în acest preț este inclus prânzul gătit la foc de tabără, dar și întreg echipamentul necesar pentru a lua masa”, explică directorul unei agenții de turism acvatic, Vladimir Mattern.

Cei care vor să-și organizeze scurte vacanțe pe apă, vor trebui să plătească mai mult:

„Un tur de două zile costă 1400 de lei. Aici este inclus transportul Chișinău-Nistru-Chișinău, kayaking cu un ghid profesionist, caiacuri noi, echipamentele necesare. Totodată, în acest preț mai sunt incluse 3 mese pe zi, excursii pe jos, vizitarea atracțiilor turistice”.

Casele pe roți, un trend pentru cei care nu vor să renunțe la confort…

Nopțile petrecute în cort, scăldatul în râu și mâncarea gătită la foc de tabără nu sunt pe placul tuturor. Moldovenii care țin cu orice preț la confortul lor, optează pentru rulote. Trend-ul este destul de nou pe piața de acasă, iar popularitatea sa crește în rândul celor care își permit să plătească câteva mii de lei pentru câteva zile de odihnă.

Rulotele permit îmbinarea explorării locurilor frumoase din țară sau de peste hotare cu confortul unei case de locuit. De regulă, unitățile de transport sunt veritabile case pe roți. Dotate cu pat, masă, frigider, cabină de duș, oglindă și dulapuri pentru depozitarea lucrurilor, acestea presupun și taxe mai mari pentru chirie. De exemplu, cei care închiriază o rulotă pe un termen de 3 la 5 zile trebuie să plătească pentru acest serviciu aproximativ 120 de euro per zi. Dacă chiria se tocmește pentru mai mult de cinci zile, prețul scade până la 110 euro per zi.

Firmele specializate mai închiriază pentru un preț adăugător de 10 euro per călătorie navigatoare auto, dar și scaune auto pentru un preț de 15 euro per călătorie.

Altfel spus, dacă, de exemplu, închiriem o rulotă pentru patru persoane pentru 3 zile, trebuie să scoatem din buzunar 405 euro, adică aproximativ 8.000 de lei. De asemenea, va trebui să plătim 95 de euro pentru taxa de serviciu și să lăsăm la firmă un gaj de 800 de euro, pentru orice eventualitate.

Oferte personalizate pentru excursiile de acasă…

Rezervații naturale, mănăstiri, schituri, stânci. Toate pot fi descoperite de turiștii moldoveni care apelează la agențiile de turism. Pe lângă faptul că întreaga călătorie este însoțită de povestirile ghizilor profesioniști, cei care apelează la asemenea servicii pot avea parte de mese calde sau de popasuri în cele mai frumoase locuri de pe harta țării.

Creativitatea prestatorilor de servicii în domeniul turismului a mers și mai departe și le propune pasionaților de aventuri la pas oferte personalizate. Astfel, clientul spune ce i-ar plăcea să vadă, pe unde i-ar plăcea să meargă și unde i-ar plăcea să se oprească, iar agenții îi întocmesc un itinerar exact pe gustul său.

Tururile încep de la 15 euro și pot varia mult peste 100 de euro, în funcție de dorințele și preferințele clienților.

Foto: Camper.md, Aqua Travel Moldova