Medicul obstretician-ginecolog și cofondatoarea proiectului Gyneco, Iraida Snigur a fost noua invitată în cadrul proiectului Dr. Tzoi. Specialista a vorbit despre educația sexuală în Republica Moldova, sănătatea reproductivă a femeii, importanța sexului – subiecte care adesa sunt considerate tabu, chiar și în societatea de astăzi. Mai multe detalii, află mai jos. 

Educația sexuală în Republica Moldova

„Din păcate în societatea noastră se discută foarte puțin despre educația sexuală. Adolescenții de cele mai dese ori aud despre acest subiect de la străini sau din stradă, pe când aceste discuții își au locul în primul rând în familie. Părinții trebuie să înceapă să le povestească copiilor ce înseamnă pubertate, atât fetițelor, cât și băieților trebuie să li se explice că, corpul lor se schimbă. Toate aceste lucruri trebuie să fie prezente în educația unui copil, și ele trebuie explicate din anii copilăriei”, spune specialista.

„Dacă părinții la 13 ani încep să le ofere primele informații legate de educația sexuală, putem spune că este târziu. Acum lucrurile stau puțin altfel, tinerii încep viața sexuală mult mai devreme, iată de ce este important să le comunicăm.”

La ce vârstă este indicat ca tinerii să-și înceapă viața sexuală

Ținând cont de faptul că la momentul actual tinerii își încep viața sexuală mult mai devreme, specialista a fost întrebată care ar fi vârsta ideală, potrivită pentru primul act sexual.

„Nu există o vârstă prestabilită. Există însă vârsta legală – până la 16 ani actul sexual este considerat ilegal. Organizația Mondială a Sănătății spune că începerea vieții sexuale mai devreme de 15 ani se consideră mult prea devreme”, spune Iraida.

„Natalia Pavalachi, un sexolog renumit spune că atunci când o persoană începe viața sexuală după 21 – 22 de ani, aceasta ar putea întâmpina anumite dificlutăți psihice și emoționale.”

Mituri care trebuie dezmințite

În cadrul discuției Iraida Snigur a fost întrebată despre miturile care circulă foarte des în jurul subiectului ce ține de sex. Unul dintre acestea spune că relațiile sexuale neregulate ar putea avea efecte negative asupra sănătății femeii, iar altul afirmă cum că masturbarea ar duce la impotență. Vezi mai jos cum le dezminte specialista.

„Relațiile sexuale începute la o vârstă mai târzie, relațiile sexuale neregulate nu au un impact anumit asupra sănătății. Nu sunt încă studii care să demonstreze că există anumite schimbări anatomice sau fiziologice din aceste motive. Circulă păreri potrivit cărorara dacă o femeie nu are viață sexuală regulată atunci i se întâmplă careva dereglări hormonale, dar acestea sunt la fel doar niște mituri”, spune specialista.

„Este un mit că masturbarea ar duce la impotență . Masturbarea nu influențiază fertilitatea sau careva capacități legate de viața sexuală a bărbatului sau a femeii. Chiar există anumite studii în cadrul cărora s-a demonstrat că în cuplurile în care partenrul sau partenera masturbează atunci calitatea vieții sexuale este mai mare, dorința și frecvența la fel”, povestește Iraida Snigur.

Sursa: Facebook