Unele alimente bogate în zahăr sunt puternic prelucrate, iar ingredientele dulci sunt adăugate pentru a le face mai plăcute la gust și mai dorite. Aceste alimente nu sunt întotdeauna ușor de identificat și, adesea, cele care sunt comercializate drept sănătoase sau sărace în grăsimi, sunt cei mai mari inamici ai organismului.

În unele cazuri, unele alimente pot conține până la 12 lingurițe de zahăr pe porție!

Nutriționista Natalie Lamb ne prezintă 7 semne ale excesului de zahăr în organism la care trebuie să fim atenți:

Îmbătrânire prematură

Consumul excesiv de zahăr poate provoca deteriorarea pe termen lung a proteinelor pielii, colagenului și elastinei, ceea ce duce la riduri premature și îmbătrânire. Prea mult zahăr poate provoca, de asemenea, la un dezechilibru al hormonilor menstruali, care ar putea duce la acenee de-a lungul liniei maxilarului.

Zahărul este, de asemenea, hrana preferată a bacteriilor și drojdiei, iar consumul său exagerat poate duce la un dezechilibru al florei intestinale și la diferite inflamații în organism, de obicei afecțiuni ale pielii precum eczemele.

Pofte constante

Alimentele zaharoase creează dependență, oferindu-ne o soluție rapidă care ne tentează în timp din nou și din nou. S-a demonstrat că alimentele bogate în zahăr activează calea de recompensare din creier, prin eliberarea de dopamină. Cromul ar putea ajuta la restabilirea funcției normale de insulină și s-a demonstrat că suplimentarea contribuie la menținerea nivelului normal al glicemiei și la reducerea poftei de zahăr și carbohidrați.

Lipsa energiei

Glucoza este esențială pentru producerea de energie în tot corpul.

Cu toate acestea, este important să menții un echilibru al nivelului de zahăr în sânge, altfel poți experimenta diverse stări de rău din cauza creșterii bruște a glicemiei cauzată de gustărilor care conțin foarte mult zahăr. În urma consumului de zahăr, pancreasul eliberează insulină pentru a ajuta la transferul glucozei în celule, ceea ce înseamnă că poți avea parte de un exces de energie. Odată consumată, te vei confrunta cu o lipsă de energie, deoarece organismul cere mai mult zahăr pentru a începe ciclul din nou. Nu e greu să îți dai seama că cu cât consumi mai mult zahăr cu atât mai abruptă va fi scăderea nivelului de energie.

Balonare inexplicabilă

Anumite bacterii și drojdii produc gaze atunci când fermentează alimentele nedigerate în colon. Bacteriile rele adoră în special consumul de zaharuri, în timp ce bifidobacteriile benefice, care iubesc legumele, nu produc gaze.

O supraproducție de gaz poate duce la dureri, balonare inconfortabilă și flatulență după masă.

Sistem imunitar slăbit

Știai că 70% din sistemul nostru imunitar este localizat în intestin și susținut de bacterii intestinale benefice? Prin urmare, este important să păstrezi un echilibru de bacterii bune. O dietă bogată în zahăr, însă, va alimenta bacteriile și drojdia mai puțin dorite și, în consecință, va afecta funcționarea sistemului imunitar.

Insomnia

Consumul alimentelor zaharoase seara târziu ar putea duce la o creștere a energiei într-un moment în care ar trebui să ne concentrăm pe încetinirea și pregătirea corpului pentru a se odihni. Hormonul fericirii, serotonina este produsă în mare parte în intestin și este esențială pentru producerea melatoninei, hormonul de relaxare necesar pentru un somn bun.

Creșterea în greutate

Glucoza este o sursă majoră de energie pentru organism, dar dacă nu e folosită imediat ca energie, organismul stochează excesul în ficat, mușchi sau ca grăsime în jurul taliei. Depozitarea glucozei era utilă când omul trebuia să-și procure singur hrana și era un proces destul de extenuant, dar în zilele noastre, lipsa alimentelor este rareori o problemă, astfel încât sfârșim prin a depozita mai multă glucoză ca grăsime în jurul mijlocului.

Sursa: eva.ro

Distribuie articolul: