Primii turiști din R. Moldova au ajuns deja pe plajele din Turcia, aceasta fiind unica destinație spre care în prezent moldovenii au acces liber odată ce țara și-a redeschis hotarele, iar zborurile din țara noastră au fost reluate. Asta susțin reprezentanții agențiilor turistice, care afirmă că cele mai multe cereri sunt pentru perioada imediat următoare, iar în unele cazuri locurile sunt rezervate până la sfârșit de iulie. De altă parte, pentru sfârșitul verii și anul viitor, agenții turistici prognozează scumpiri semnificative.

Cu pașaport românesc și propriul transport: Moldovenii se odihnesc în Grecia din iunie

Prima destinație de vacanță spre care au plecat cetățenii R. Moldova în perioada pandemiei este Grecia. Asta doar în baza pașaportului român și cu propriul transport, așa cum țara nu și-a deschis hotarele pentru R. Moldova și nu sunt organizate zboruri în această direcție. Reprezentanții agențiilor turistice susțin că primele plecări au fost începând cu 15 iunie.

Turcia: Primii turiști au plecat pe 4 iulie, imediat ce s-au reluat zborurile

Țara a anunțat încă în luna iunie că este gata să primească turiști. Totuși, cetățenii moldoveni au avut posibilitatea de a pleca începând cu luna iulie, când au fost reluate zborurile.

„Primii turiști trebuie să se întoarcă pe 11 iulie. A fost un zbor Chișinău – Antalia cu o companie avia turcească. Avionul a fost plin”, a spus pentru AGORA Irina Rotaru, directoare a unei agenții turistice.

Cererea pare să fie mare, deși încă nu se echivalează cu aceeași perioadă a anului trecut. „La moment locuri nu mai sunt până pe 21 iulie, ceea ce reflectă foarte bine cererea moldovenilor pentru destinație. Deocamdată se zboară doar spre Antalia, iar din 22 iulie va fi prima cursă spre Bodrum.

Comparativ cu anii precedenți acum se bronează mai mult de azi pe mâine din considerentele incertitudinii care este”, ne-a comunicat Emilia Orzea, administratoarea altei agenții turistice.

Totuși, nivelul cererilor rămâne sub numărul celor din vara 2019: „Cererea este mai mică acum din considerente că anii precedenți erau solicitări și de la moldovenii întorși în țară. Acum din considerente de pandemie, mulți conaționali au rămas acolo unde sunt și își procură sejururi din țările în care sunt. Cererea este mai mică și din cauza curselor charter. Dacă înainte erau 3-4 curse pe zi, acum sunt 3-4 pe săptămână. Rulajul normal de chartere va începe din următoarea săptămână când deja vor fi în fiecare zi”, spune administratoarea.

Hotelurile din Turcia au pregătite camere în cazul depistării persoanelor pozitive la COVID-19

„La intrarea în țară, la aeroport, se scanează fiecare persoană. Cei care au temperatura corpului mai mare de 37,8C li se face testul COVID-19. Dacă se depistează infecția virală, tratamentul este gratuit și se face pe teritoriul Turciei.

Fiecare hotel care are obținut certificat, au pregătite câteva camere pentru astfel de situații, unde sunt cazate persoanele”, susține Emilia Orzea.

Prețurile vacanțelor sunt rezonabile, însă curând se așteaptă scumpiri

Totodată, reprezentanții agențiilor turistice ne-au comunicat că deocamdată unele hoturile vin cu oferte atractive, în speranța de a atrage cât mai mulți turiști.

„Din cauză că disponibilitatea în hoteluri este mai mare acum, ofertele sunt foarte bune și mulți profită. În Turcia, în unele cazuri, comparativ cu perioada anului trecut, este mai ieftin cu 30%”, spune Emilia Orzea.

Mai mult, pentru cazurile când moldovenii sunt nevoiți să-și reprogrameze vacanțele, și ofertanții propun variante convenabile. „Sunt foarte loiali și încearcă să vină cu alternative. Pentru cei care au avut vacanțe planificate în luna mai, atunci le propune reprogramare pentru august fără să mai plătească ceva. Asta deși condițiile din mai nu pot fi comparate cu cele din august, când este sezon estival totuși. Hotelurile sunt foarte pregătite”, spune Irina Rotaru.

În pofida ofertelor generoase în prezent, directorii agențiilor turistice susțin că se așteaptă ca vacanțele să se scumpească semnificativ.

„Reducerile sunt doar pentru câteva hoteluri, dar prețurile sunt în principiu ca și anul trecut. Mai mult, pentru luna august se așteaptă scumpiri, odată ce se vor umple aceste hoteluri. Aceasta pentru că din mai multe țări, după data de 15 iulie, vor fi permise zborurile spre Turcia, Grecia sau Bulgaria, dacă va intra în vigoare ceea despre ce vorbesc autoritățile.

Asta înseamnă un flux foarte mare de turiști spre această destinație, iar dacă crește cererea masiv, atunci vor crește și prețurile. Hotelurile vor începe să-și recupereze măcar o parte din pierderile din aprilie – iunie”, afirmă Ion Curmei, director de agenție turistică.

Unele agenții turistice au decis să dezvolte turismul local

La această etapă, o parte dintre agenții ezită să organizeze excursii cu destinații locale, în condițiile în care autoritățile n-ar fi definit clar regulamentul și condițiile de organizare pe timp de pandemie. Mai mult, o parte dintre cetățeni preferă să-și organizeze singuri vacanțele pe teritoriul R. Moldova.

De altă parte, unele agenții s-au reorientat în această direcție. Cele mai solicitate excursii rămân cele cu transport propriu.

„Pentru că am avut foarte mult timp liber și nu am avut vânzări spre destinațiile profitabile, l-am dedicat R. Moldova. Am organizat peste 300 de tururi noi prin țară. Noi respectăm întru totul legislația. Organizăm oamenii în grupuri mici, de până la 10 persoane în microbuz. În mașini proprii formăm grupuri a câte trei persoane și-i aranjăm în coloane pentru tururi prin țară. Prin difuzor audio, ghidul desfășura excursia din mașina de bază”, explică Ion Curmei.

Moldovenii preferă îndeosebi drumețiile, plimbările cu barca pe lacuri, sau destinațiile cu istorii locale. „Putem spune că cererea din partea cetățenilor moldoveni a crescut de 10 ori la agenția noastră. Alte agenții nu organizează excursii pentru că nu este profitabil. Uneori se câștigă sub 1 euro de la o persoană, deci e mai mult voluntariat”, susține Curmei.

Menționăm că pe timp de pandemie, majoritatea țărilor cu destinație turistică și-au închis hotarele. Astfel, autoritățile din Grecia au anunțat decizia de aliniere la recomandarea UE de prelungire începând cu 1 iulie pentru o perioadă de două săptămâni a interdicțiilor temporare de intrare pe teritoriul țării a cetățenilor străini, din țările non-UE. Totodată, intrarea în Bulgaria a cetățenilor statelor terțe, inclusiv ai R. Moldova, este interzisă până la 15 iulie, inclusiv cu scop de tranzit. Restricțiile de călătorie sunt menținute după 1 iulie și în cazul Franței.

De altă parte, potrivit restricțiilor impuse de autoritățile din R. Moldova, la întoarcerea din călătorie, moldovenii sunt obligați să se afle în autoizolare pentru 14 zile.

Sursa: Agora.md

 

Distribuie articolul: