Alina Dabija a moștenit dragostea pentru tot ce înseamnă creație și lucru manual de la străbunica și bunica sa. În timp, aceasta și-a urmat pasiunea, și-a dezvoltat abilitățile și și-a format propriul stil. Află povestea meșteriței a cărei lucrări trezesc admirația celor din jur.

Cultivarea dragostei pentru frumos

„Mă numesc Alina Dabija, am atins frumoasa vârsta de 33 de ani, sunt băştinaşă a satului Plop, r. Donduşeni, mămică a unui băiat pe care îl ador la nebunie.

Pasiunea mea faţă de confecţii manuale (brodat, împletit, croşetat etc.) am descoperit-o încă din copilărie, iar prima persoană care m-a făcut să mă îndrăgostesc de tot ce înseamnă creaţie şi meşteşugărit, a fost străbunica mea. De asemenea, bunica era pasionată de aceasta meserie, însă a fost focusată pe ţeserea covoarelor şi broda feţe de perne personalizate – broderie în stil „Richelieu”.

Primele mele confecţii au apărut încă în copilărie, ca şi orice fetiţă doream ca păpuşile mele să fie îmbrăcate într-un mod mai deosebit decât cele din comerţ (haine standard şi uneori fără gust), astfel coseam şi croşetam haine pentru colecţia mea de păpuși”, dezvăluie femeia.

Dorința de a crea cu propriile mâini ceva deosebit

„După o perioadă de rutină profesională epuizantă, care consider că m-a privat de plăcerea de a crea ceva pe bunul plac, fiind în concediul de creştere a copilului am rugat soţul să îmi procure o pânză pentru a croşeta un tablou. Fiind în vizită la părinţi într-un mediul rural, cu o atmosferă deosebită, cum este în multe sate din Republica Moldova – „ard lemnele în gura cuptorului oferind sunetul, mirosul şi o stare de confort, care mă transfera în anii copilăriei şi, respectiv, dorinţa de a reveni la satisfacţia de a croşeta ceva).

După aceea perioadă am decis să dedic mai mult timp pasiunii mele din dorinţa de a crea şi de a confecţiona ceva deosebit. Astfel, am decis să confecționez genţi croşetate cu croşeta deoarece am considerat acest accesoriu vestimentar ca unul foarte util şi cu o diversitate de întrebuinţare. Prin urmare, am schimbat portul de genţi obişnuite în cele de proprie creaţie (hand made), ceea ce îmi oferea o individualitate, unicitate şi mândrie de sine”, mai povestește meșterița.

Aventura în minunata lume a firelor de ață

„Dragostea față de arta broderiei a venit pe parcurs, de la început am încercat să aplic broderii pe haine apoi am ajuns la aceea că ar fi frumos ca aceste imprimeuri vii să se aştearnă pe nişte „traiste” ecologice, de unde şi a pornit aventura mea în minunata lume a firelor de aţă.

Cel mai des mă inspir din natură, de la lumea frumoasă ce ne înconjoară, dar şi de pe reţeaua globală pe nume „Internet”, însă în toate cazurile am oferit creaţiilor mele mai multe detalii personalizate conform stării mele emoţionale. Cel mai des am aplicat tehnica de brodat „nodul francez” şi broderia plată.

O gentuţă brodată îmi ocupă în mediu 2 zile, dar depinde de mai mulţi factori, cum ar fi: complexitatea desenului, potrivirea culorilor, asortarea figurilor cu modelul genţii şi, desigur, starea sufletească (fără ea nu poţi crea ceva aproape de perfecţiune)”, explică artista handmade.

„La moment colecţia mea de genţi este destul de modestă, deoarece nu mi-am propus să o fac pentru comerţ, dar fiind în oraş la cumpărături sau la plimbare în parc mai multe fete s-au apropiat şi au întrebat de unde am procurat geanta şi şi-au exprimat dorinţa de a obţine aşa o geantă. Desigur că am fost impresionată de faptul că lucrarea mea a fost observată şi apreciată şi, desigur, am acceptat să confecţionez genţi acelor fete”, mai povestește EA.

„Aş dori să împărtăşesc această stare de satisfacţie cât mai multor persoane care sunt pasionate de lucrările confecţionate manual şi nu în ultimul rând să readuc în viaţa cotidiană cultura strămoşilor noştri a acestei meserii vechi”, încheie Alina Dabija pentru EA.md.

Foto: Arhiva personală


*Urmărește canalul nostru de Telegram

Pentru mai multe știri din frumusețe și modă urmărește canalul nostru de  Viber – Revista #EAmd Join Revista #EAmd 

WhatsApp – Revista EA