Problema încrederii în sine este un foarte complexă și, nu o să-ți vină să crezi, dar și cele mai de succes persoane s-ar putea să se confrunte cu această. Hai să analizăm mai jos câteva motive care ar putea să o genereze.

Convingerile împrumutate

Te-ai gândit vreodată modul în care acționezi și reacționezi nu este, de fapt, al tău? ai preluat anumite tipare comportamentale pe care le-ai văzut în jurul tău și te-au făcut fii temător, neîncrezător și predispus eșecului?

De câte ori trebuie iei o decizie sau pornești cu determinare pe un nou drum, auzi cu siguranță în urechi acele cuvinte dureroase din copilărie: „N-ai cum reușești”, „Nu poți face asta”, „Nu ești suficient de bun”. Și te oprești cauți mereu confirmare și aprobare din partea altcuiva.

Sunt cuvintele semănate de părinții și profesorii tăi, care au dărâmat entuziasmul cu care orice copil pornește la drum. Țiai văzut toate dorințele și visurile tale de copil năruite de vorbele celor care trebuiau te susțină.

Este obstacolul cel mai mare peste care trebuie treci îți recapeți încrederea în tine.

Cu siguranță este dificil, însă nu este imposibil, mai ales dacă ești hotărât preiei controlul asupra vieții tale. Atunci când lucrezi pentru a identifica sursele care te-au adus aici, le poți accepta și apoi le poți depăși ca pe orice alt obstacol.

Va trebui înveți te valorizezi, gândești pozitiv la adresa ta și înlocuiești, constant și conștient, orice gând negativ cu unul pozitiv.

Mirajul zonei de confort

Este bine îți delimitezi o zonă de confort și stai acolo atunci când ai nevoie de siguranță și claritate în viața ta. Dar nu rămâne acolo în permanență! Nu este nimic greșit în a-ți crea un spațiu de refugiu unde te poți adăposti când totul în jur devine mult prea apăsător. Zona de confort este o ancoră ce te poate ajuta de multe ori te retragi tocmai pentru a vedea lucrurile mai clar, pentru a găsi soluții și a acționa apoi cu încredere. Dar poate fie și cel mai mare dușman al tău! De ce? Pentru acolo este atât de confortabil și sigur, încât poți fi tentat ramai permanent între limitele sale. Încet, încet, încrederea în sine scade, iar curajul de a încerca lucruri noi, de a acționa pentru a-ți îndeplini obiectivele, se risipește.

luam exemplu o situație foarte comună. Un serviciu bun, mulțumitor financiar, dar departe de ceea ce ai visat tu dintotdeauna faci, de ceea ce ți-ar aduce împlinire. Nu renunți la job pentru iți oferă siguranță și confort. Nu mai ai curaj o iei de la capăt cu căutările și parcă nici încrederea de altădată nu mai e la fel. Iată ce simplu este ca tu devii dușmanul propriei tale încrederi și te autolimitezi.

Va trebui începi lucrezi cu tine, începi ieși câte puțin din zona de confort, chiar dacă la început te vei simți nesigură și neîncrezătoare. Nu poți aștepta ai rezultate diferite dacă faci mereu aceleași lucruri.

Nu știi ce să faci ca să-ți recapeți încrederea în tine

Dacă în copilărie ai fi fost încurajată în loc fii descurajată, probabil acum lucrurile ar fi stat altfel. Ai fi știut ești suficient de puternică ieși din orice situație și acum poate nu mai căutai soluții îți recapeți încrederea în sine. Dar ești aici tocmai pentru lucrul acesta te frământă și cauți soluții, cauți metode pentru a-ți redobândi încrederea în tine. Este bine, dar nu suficient.

Știi șoricelul care aleargă continuu în roata aceea din cușcă? Oare ce îl face pe el continue, când ar putea foarte simplu coboare și stea liniștit într-un colț? Dorința! Dorința de libertate, dorința de a face mișcare, dorința de a nu sta pe loc.

Acesta ar fi primul pas pe care trebuie îl faci și tu. îți setezi un obiectiv și începi puțin câte puțin acționezi în direcția realizării lui. Așa cum ți-a fost dărâmată încrederea cărămidă cu cărămidă, tot cărămidă cu cărămidă o poți reclădi.

Sursa: AndreeaRaicu.ro