Ziua de 2 aprilie este marcată peste tot în lume drept Ziua Mondială a Conștientizării Autismului. Cu această ocazie, ieri, Asociația SOS Autism, a organizat un flashmob virtual, iar micuții, împreună cu părinții lor s-au mobilizat și au desenat curcubee albastre. 

În contextul pandemiei COVID-19, nu a fost posibil ca micuții să se întâlnească și să se felicite reciproc, dar cei mai ingenioși părinți au decis să organizeze un flashmob virtual.

Cu zâmbetul pe buze, cei mai mici au pozat ținând în mână o coală de hârtie, unde au desenat un curcubeu albastru, cu mesajul #stamacasa și #coinstentizamAutismul. Culoarea albastră nu a fost aleasă întâmplător, deoarece anume ea reprezintă un simbol al coinștentizării autismului.

Internauții au fost provocați să îi susțină pe pici astfel că, în câteva ore internetul, a fost invadat de culoarea albastră. Administratorii AO „SOS Autism” Moldova au venit și cu un mesaj pentru cei care îi urmăresc.

„E 2 aprilie, Ziua Mondială a Conștientizării Autismului… E o zi importantă pe care nu o putem ignora chiar dacă #stamacasa. E o zi în care copiii noștri și albastrul trebuie să invadeze netul. Pentru că copiii noștri merită popularitate, dragoste, recunoaștere și un viitor decent!

Mulțumim din suflet tuturor celor solidari! Pupici copilașilor care au depus atâta efort”, au spus aceștia.

Autismul este o condiție considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Din păcate, aceasta nu își alege persoanele pe care le atacă. Totușil această condiție nu împiedică pe nimeni să gândească optimist și să găsească un motiv de bucurie în fiecare zi, iar ieri micuții ne-au făcut ziua mai frumoasă și au adus culoare în casele tuturor. Vă invităm să vedeți ce desene minunate au realizat aceștia.

Asociaţia SOS AUTISM este o organizaţie care s-a născut dintr-o serie de nevoi extrem de urgente şi acute şi care prin iniţiativele sale pozitive şi pline de speranţă tinde spre îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu autism, luptînd pentru apărarea drepturilor lor la educaţie şi pentru o viaţă socială alături de oameni tipici.

Autismul este considerat maladia secolului XXI. În lume, fiecare al 68-lea copil se naşte cu autism şi această cifră creşte cu 13% anual. În Republica Moldova nu există o statistică clară. În mare parte deoarece părinţii nu acceptă faptul că copilul lor este deosebit, în mare parte pentru că nu există metode de diagnosticare, iar personalul medical şi cel didactic nu cunoaşte ce este autismul.

Deaceea, Asociaţia SOS AUTISM, prin proiectele pe care le-a iniţiat în parteneriat cu Direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului din Chişinău, Ministerul Educaţiei, se implică activ de aproape 5 ani, în derularea programelor de conştientizare a autismului, intervenţie timpurie pentru copiii cu autism, pregătirea de specialişti în domeniul tehnicilor moderne de intervenţie în autism, incluziunea copiilor cu autism în instituţiile de învăţămînt, asistenţa familiilor unde creşte un copil cu autism, workshopuri pentru părinţi.

Autor: Vlada Bîzgu, stagiară

Sursa foto: Facebook.com/AOSOSAutismMoldova