Fie că e un târg de Crăciun, un meci de fotbal, un miting sau un eveniment pentru copii, cu dulciuri și obiecte handmade – pe toate le unește același lucru: o echipă medicală care stă de gardă. AGORA.md a aflat că întrunirile publice sau evenimentele de amploare beneficiază gratuit de ochiul vigilent al ambulanței.

Totuși, dacă o asociație privată, un ONG sau o companie vrea ca invitații evenimentului său privat să beneficieze de ajutor medical, atunci pentru aceasta trebuie să plătească, iar sumele ajung să fie piperate. Informația, însă, ne-a fost confirmată doar din partea organizatorilor de evenimente. Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, mai numit în popor și „Salvarea”, ne-a oferit un răspuns fără răspuns, evitând să ne spună tarifele și ce încasări a înregistrat din aceste servicii.

Despre tarifele pentru prezența ambulanței, AGORA a aflat de la doi organizatori de evenimente. Sursele, care au dorit să-și păstreze anonimatul, ne-au comunicat că echipajele din subordinea CNAMUP vin doar dacă un eveniment durează mai mult de patru ore. „Au cerut un preț exagerat și nu au vrut să vină pentru un eveniment de două ore”, ne-a spus organizatoarea unui eveniment care a avut loc vara aceasta.

Managera pe evenimente a unui ONG cunoscut ne-a confirmat acest lucru. „Lucrez de cel puțin trei ani în domeniu și am apelat la CNAMUP pentru a asigura asistența medicală la un eveniment la care vor fi și mulți copii. Pentru prezența la un eveniment care urma să dureze cinci ore, de la Salvare ne-au cerut 6.000 de lei. Am apelat la o companie privată care, apropo, a cerut un preț de două ori mai mic”, ne-a spus managera care a mai adăugat că cei de la CNAMUP refuză să asigure asistența medicală în afara orașului Chișinău.

Am solicitat informația despre tarifele percepute de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească. În cererea expediată pe adresa instituției pe 6 august, am rugat funcționarii publici de la CNAMUP să ne spună dacă prestează asistență medicală la evenimente private și care este costul acestor servicii. La cele șase întrebări (vedeți documentul de mai jos), CNAMUP a răspuns printr-un document cu mai multe necunoscute decât răspunsuri.

Serviciul de ambulanță ne-a răspuns că asistă la „urgențe colective” la solicitarea autorităților publice. „E vorba de deservirea manifestărilor (sărbători naționale, mitinguri, etc.) și se prestează de IMSP CNAMUP fără plată”.

În același timp, CNAMUP ne-a comunicat că orice alte servicii care nu țin de transportarea pacienților, investigații medicale sau transportarea angajaților sunt prestate în bază de contract.

„Acestea se încheie bilateral între instituții sau contra plată, efectuată conform tarifelor aprobate, dar fără a periclita activitatea de bază”, se arată în răspunsul serviciului medical. E vorba de organizații, instituții sportive, culturale, consilii raionale, primării sau alte entități, așa cum precizează cei de la CNAMUP.

Deși pomenesc anumite „tarife aprobate și calculate de instituție”, acestea nu ne-au fost comunicate, la fel cum a rămas secret și volumul încasărilor. Am încercat să accesăm hotărârea de Guvern la care fac referire cei de la CNAMUP, iar citind minuțios și accesând toate anexele – nu am putut găsi tarifele.

Într-un final, am contactat un serviciu privat de ambulanțe, notează AGORA.md. Le-am descris un eveniment de tipul ROOFOFFLINE, organizat de AGORA de trei ori în această vară. Printre detaliile pe care trebuia să le oferim s-a numărat locația, tipul evenimentului, numărul de persoane invitate, durata și datele despre companie. În cinci minute am obținut calculele – 750 de lei ora.

Precizăm că serviciul de asistență medicală urgentă este gratuit și se solicită printr-un apel la 112. De el pot beneficia persoanele care nu dispun de polița de asigurare obligatorie de asistență medicală precum și călătorii internaționali.

 

Distribuie articolul: