La Soroca se lucrează de zori, chiar lângă cetate. După ce au primit indicațiile, studenții din anul I de la Facultatea Istorie și Geografie de la Universitatea „Ion Creangă” de la Chișinău iau în mână hârlețul sau lopata și trec la treabă. În acest ritm, vor munci timp de trei săptămâni, atât cât durează stagiul de practică, menționează AGORA.md.

În total, sunt opt studenți. Doar atâția s-au înscris în 2018 la această facultate. Printre ei, un singur băiat.

De exemplu, Diana vrea să devină profesoară de geografie. Când a depus documentele la studii nu și-a imaginat că își va petrece o bucată de vară într-un șanț. Vestea a luat-o prin surprindere. I s-a dat însă repede pe gust. Deși spune că munca depusă nu este una dintre cele mai ușoare, satisfacția de care are parte atunci când descoperă diverse obiecte își merită efortul.

„Săpăm, săpăm și la un moment dat găsim ceva, ne adunăm toți la un loc și cercetăm ceea ce am găsit. E interesant, mai ales când descoperim diferite obiecte de ceramică, vase, oase. Iată și aici avem un omoplat, dar până când nu-l putem scoate, deoarece este fixat bine în perete”, a spus Diana Stroici.

Practica bate teoria, s-au arătat convinși studenții. „Eu am presupus că vor fi lucrări arheologice, însă n-am știut că va fi chiar așa. Am învățat să analizez vestigiile pe care le-am descoperit și să facem măsurări arheologice, să descoperim șanțul ș.a.m.d”, a menționat Vladislav Calin.

Munca nu se oprește doar la săpăturile din șanț.

Toate obiectele pe care le descoperă trebuie spălate minuțios, puse la uscat și înregistrate în arhivă. Totul are loc în curtea muzeului din Soroca.

Aceștia nu sunt primii studenți care trec prin această experiență. Săpăturile în jurul cetății au început încă în 2012.

„Am descoperit că înainte de cetatea de piatră de la Soroca au existat încă două linii de fortificație, dar acestea erau construite din pământ și lemn. Dar nu era din anii precedenți foarte clară configurația, planul acestei fortificații. Am găsit-o în partea de nord, am găsit-o în partea de sud și iată, în sfârșit, am descoperit și ultima porțiune a acestei fortificații, care s-a dovedit că are o formă perfect circulară, practic repetă forma cetății actuale de piatră”, a declarat profesorul Ion Tentiuc.

12 lei pentru cazare

Deși descoperirile lor vor sta la baza altor cercetări, pentru efortul depus studenții sunt răsplătiți cu o diurnă de 50 de lei și alți 12 lei și 50 de bani pentru cazare. Suma reprezintă jumătate din ceea ce primește un funcționar sau un muncitor plecat într-o deplasare în țară. Asta prevede o hotărâre de Guvern adoptată încă în 2006.

„Nu te poți descurca real cu 12,5 lei pentru cazare per zi. Alimentarea – am găsit câteva cafenele care oferă un prânz de 20-25 de lei, inclusiv cina. Adică în 50 de lei ne încadrăm prânzul și cina, dar rămâne dejunul”, a subliniat profesorul Sergiu Musteață.

Într-un final, studenții au fost cazați la căminul Colegiului pedagogic din Soroca, unde achită câte 20 de lei pe noapte. Au noroc de ajutorul părinților, spun ei.

Studenții se vor afla la Soroca până pe 27 iulie.

 

Distribuie articolul: