Dacă cel mic va fi sănătos, concediul va fi unul reușit. Cum ne alimentăm copilul în călătorie este probabil întrebarea primordială a multor părinți. La acest subiect ne-a răspuns detaliat medicul neonatolog Carolina Călugăreanu, șefa secției prematuri a Spitalului Clinic Municipal Nr.1. Sugestiile doctoriței sunt oferite inclusiv în funcție de vârsta picilor.

„Chiar fără schimbări în alimentație călătoria este un stres pentru organismul copilului. Cel mai frecvent sunt afectați copiii până la trei ani. Imunitatea scade, copilul nu reușește să se adapteze noilor condiții și, ca rezultat, apar infecțiile intestinale, care sunt în topul inamicilor unui concediu. Asemenea situații pot fi evitate, urmând anumite reguli de alimentare.

Sarcină

În cazul în care sarcina este normală, nu există complicații, atunci totul e în regulă. Dimpotrivă, este mai bine pentru făt și mamă să călătorească decât să stea la oraș, între patru pereți. Cu cât mai multe experiențe pozitive pentru mamă – cu atât mai bine. Prin urmare, dacă totul este bine cu sarcină, atunci specialiștii sunt pentru călătorii”, spune doctorul neonatolog.

Planificarea călătoriei cu copilul

„Călătoria aduce emoții pozitive dar și stres, atfel, recomand călduros părinților să urmeze câteva idei care îi vor organiza mai bine, în raport cu alimentația celor mici.

  • Stabiliți cu ce va îmbrăcați și cum corect să alimentați copilul
  • Rețineți: Aclimatizarea la copii se petrece mai lent ca la părinți
  • Pentru ca cel mic să se simtă confortabil trebuie să-l asigurăm cu alimente sănătoase și obișnuite deja pentru el
  • Alege tipul de transport care va reduce maxim posibil timpul de deplasare
  • Alege produsele cele mai potrivite în timpul călătoriei: cu risc minim de reacții adverse, negrase și nontoxice
  • Calculează corect cantitatea alimentelor pentru cel mic, dacă se află în perioada diversificarii
  • Asigură-te cu o cantitate necesară de apă, lapte praf dacă copilul este la alimentație artificială.

Cea mai simplă vârstă pentru călătorie – până la 6 luni

Atunci când copilul stă culcat pe piept, doarme mult, nu se târâie – timpul ideal să călătorești. Se poate zbura cu el și pe timp de noapte, dacă este nevoie. Și nici măcar să nu obosești. Iată câteva idei de care să ții cont:

  • Alimentezi exclusiv la sân – ai grijă să fie perfect curat când i-l oferi celui mic
  • Copilul se aplică la sân la cerere în orice unitate de transport
  • Mamă în timpul călătoriei trebuie să se alimenteze în mod obișnuit și să nu experimenteze cu alimentele
  • Pediatrii recomanda să nu înțărcăm sugarul ce se alimentează la sân înainte de a pleca în vacanță
  • dacă cel mic este pe alimentație artificială, pregătește-te la drum cu suficiente biberoane pentru lapte praf (în dependență de cantitatea alăptărilor)
  • Ia cu tine ustensile pentru spălarea biberoanelor, inclusiv sterilizator pentru vesela bebelușului
  • Poți lua și încălzitor pentru biberoane și neapărat un termos pentru apa fierbinte
  • Asigură-te că ai mereu apă îmbuteliată specială pentru copii
  • Se recomandă ca înainte de călătorie să nu schimbăm laptele praf”, ne recomandă Dr. Carolina Călugăreanu.

Caserola și lingurița îți sunt prieteni buni

„În timpul călătoriei, pentru comoditate, puteți recurge la alimentele din borcănașe, prevăzute pentru alimentația copiilor, deoarece sunt sigure și comode în utilizare. Optați pentru terciurile ce conțin probiotice, deoarece acestea, dar și bifidobacteria lactis protejează microflora intestinală de inseminarea becteriilor patogene și respectiv întăresc imunitatea, iar riscul infecțiilor intestinale este mai redus. Accum câteva idei, punctuale:

  • Luați copilului în călătorie produsele deja cunoscute și testate, nu experimentați cu alimente „exotice”. Testați alimentele înainte de a merge în călătorie cu minim 2-3 zile
  • Înainte și în timpul călătoriei nu este recomandat să propuneți copilului alimente noi, ele pot provoca alergie sau dereglări ale tractului gastro-intestinal (balonare, constipație sau diaree)
  • Dacă piciul nu este obișnuit cu borcănașele, atunci optați pentru legume fierte, carne, peste, orez, omletă, iaurt. Optați pentru blenderul ce poate fi luat de acasă sau din restaurant.

Recomandări valabile pentru absolut toți copiii, indiferent de vârstă:

  1.  Nu alimentați copiii cu alimente prăjite și grase, optați pentru alimente fierte, preparate pe abur, înăbusite
  2. Produsele exotice le puteți propune copiilor mai mari, dacă nu sunt predispuși frecvent la alergii. Copiilor mici propuneți doar alimente testate anterior
  3. Monitorizați ca picii să bea multe lichide – sunt absolut binevenite în călătorie pentru a preveni constipația
  4. Asigurați-va că alimentele folosite nu sunt alterate, deoarece vara este ușor de a contacta o bacterie intestinală ce ne va crea deglari gastro-intestinale
  5. Ia cu tine produse sigure și ușor de transportat
  6. Ține-le la îndemână, fie că vei călători cu avionul sau mașina
  7. Ia alimente care nu necesită preparare sau refrigerare și care pot fi consumate în siguranță (calitatea lor nu este afectată de soare) iat copilului îi este ușor să le consume.

Cu ajutorul călătoriilor copiii învață să se orienteze în spațiu, să socializeze, cunosc culturi, învață obiceiuri noi. Copilul nu este un obstacol atunci când dorești să călătorești. Pentru a călători există trei condiții: dorință, posibilitate financiară și timp”, ne mai spune medic neonatolog Carolina Călugăreanu.