Era conștientă că succesul începe de pe băncile școlii. Încă de mică știa că dacă vrea să reușească, ea este unica responsabilă de succesul ei. Elena Berșadschi activează de șase ani în domeniul marketingului, la moment fiind responsabilă de rider marketing strategy la Deliveroo, un food-tech startup de nivel mondial cu sediul principal la Londra. Tânăra a făcut masteratul în Marketing Internațional și Brand Management la Universiteata Lund din Suedia prin programul de burse oferita de Swidish Institute, și a învățat un an la Universitatea Eau-Claire din SUA prin programul de burse oferite de Open Society Foundations.

Elena spune că a ajutat-o foarte mult anturajul din care făcea parte. Era înconjurată de colegi foarte ambițioși, care de asemenea aveau foarte multe vise și foarte multe activități și fiind în această ambianță, avea și ea un surplus de motivație.

A absolvit finanțe și bănci la ASEM, după care a beneficiat de o bursă pentru studenți și a plecat în SUA. Când a ajuns acolo i s-a spus că nu poate transfera nici un credit, astfel a făcut cursuri de marketing. Când a revenit înapoi mentalitatea ei s-a schimbat radical, a înțeles că finanțele, de fapt nu erau visul ei și și-a schimbat traiectoria de învățământ.

Acel an în SUA…

„A fost unul foarte deosebit, mi-a deschis percepția despre lume, a fost prima dată când am plecat departe de casă fără nimeni, fără mama, tata, sora. Aveam 20 de ani și pentru mine a fost un zbor atât de lung, am ajuns într-un domeniu necunoscut, engleza încă nu era cea mai bună, tare mă temeam cum mă voi descurca cu obiectele de la universitate. Dar pe urmă mi-am dat seama că, cu muncă, perseverență și abilitatea de a nu te critica prea mult care este foarte importantă, foarte ușor te descurci”, zice Elena pentru MentorMe.

Cât de rău nu ar fi sistemul de educație din Republica Moldova, de fapt, el ne învață cum să ne descurcăm cu stresul, cu foarte multe obiecte de la care avem de învățat, cu multe teste. Când ai și una și alta de făcut, și când am ajuns în Statele Unite, de fapt, lumea, uneori, poate că era mai puțin pregătită decât mine, și-mi aduc aminte chiar am luat o lecție.

Dacă aveți posiblitatea să lucrați în timpul studenției, luați oportunitățile cu ambele mâini.

Studii în Moldova, SUA, Suedia

„Dacă vrei să înveți teorie, mergi la universitatea din Moldova. Universitățile din Moldova nu dezvoltă gândirea critică – cel mai mare minus, chiar și la liceu foarte rar întâlnești întrebarea „De ce?”, spune moldoveanca pentru sursa citată.

Când e vorba de învățătura din SUA și cea din Suedia, Elena spune că sunt similare, se pune accent pe gândirea critică, pe opiniile tale personale, chiar și dacă ele nu sunt corecte. În Suedia din cauză că era nivelul de masterat mult accent se punea pe orele extracuriculare, trebuia foarte mult să citești și să înveți înafara orelor. Pe când în SUA foarte mult se baza anume pe învățatul în clasă și pe comunicare.

„Unica diferență, de fapt, pentru mine a fost că în SUA, eu experimentam, savuram viața, pe când la masterat eu deja știam ce anume vreau să fac și mă focusam mai mult sau mai puțin pe anumite obiecte, mă axam de exemplu pe chestii care la sigur le voi folosi mai târziu. Din cauza aceasta, consider că masteratul este mult mai strategic când vine vorba de carieră”, mai adaugă tânăra.

„Totul se schimbă în fiecare zi și trebuie să fii pregătit psihologic și moral și fizic, să fii flexibil. Cariera nu este liniară și nici nu știi practic de unde sare următoarea oportunitate”.

 

Distribuie articolul: