Începând cu pregătirea miresei, darurile de nuntă și până la tortul supraetajat, multe obiceiuri și tradiții care au luat naștere în diferite țări au ajuns să fie puse în practică și la noi în Moldova. Vă prezentăm câteva obiceiuri pe care le veți recunoaște. 

Anglia

Referitor la pregătirea miresei pentru nuntă, într-o zicală care datează din epoca victoriană, se spune că aceasta trebuie să poarte: „ceva nou, ceva vechi, ceva împrumutat, ceva albastru, și o monedă de 6 penny în pantoful ei”.

Acesta este un obicei de nuntă în Anglia și care este păstrat și în ziua de azi. Datorită faptului că mulți moldoveni muncesc în Marea Britanie și fac nunțile în Moldova, acest obicei se aplică și la nunțile de la noi. Ceva vechi poate fi o bijuterie de familie, ceva nou va simboliza norocul miresei în viața de familie, ceva împrumutat poate fi o un lucru deosebit care să-i reamintească miresei importanța familiei, iar ceva albastru poate fi o jartieră fină de culoare albastră care va simboliza fidelitatea miresei.

În Anglia este obiceiul ca mireasa să stea în stânga mirelui, astfel acesta poate avea mâna dreaptă liberă să o apere de cei care vor vrea să-i fure mireasa. Ca simbol de fertilitate se arunca cu orez și grâu spre miri, acum se folosește confeti.

Mireasa are rochia albă și voal pe cap. Despre voal se spunea în vremuri de demult că îi ascundea fața până la depunerea jurămintelor, pentru că toate căsătoriile erau aranjate. Pentru a avea noroc în căsătorie, mirele nu trebuia să vadă rochia miresei înainte de nuntă. Mireasa nu este bine să poarte deloc perle pentru că se spune că acestea aduc lacrimi.

În ceea ce privește darurile de nuntă, acestea constau în fructe ca simbol de fericire și copii în căsnicie. Oaspeții primeau mici prăjituri sau migdale glazurate care simbolizau viață lungă, bogată, fericită și sănătoasă pentru mire și mireasă.

Grecia

Dansul banilor este o tradiție din Grecia. Casa miresei se decorează cu ghirlande de flori, cu felinare, lumânări, tul, sfeșnice și candelabre albe. Rochia de mireasă este cât mai frumoasă, eventual cu trenă. Numele prietenelor miresei care sunt nemăritate sunt scrise pe talpa pantofului miresei, asta aduce noroc acestora, se spune că ele se vor căsători cât de curând. Nașul este cel care încalță mireasa și pune bancnote în interiorul pantofilor. Mirele este îmbrăcat de prieteni, bărbierit și apoi însoțit de ei la biserică unde își va aștepta mireasa la altar.

La biserică se folosesc lumânări de nuntă care vor fi ținute aprinse pe toată durata slujbei. Acestea au denumirea de lambade. Preotul va pune cununile pe capul miresei și mirelui, acestea fiind legate cu panglică albă. Verighetele sunt din aur sau alt metal prețios și simbolizează iubirea veșnică. Vinul din pahar te duce cu gândul la nunta din Galileea. Înconjurul Mesei Sfinte de către preot, mire, mireasă și nași se numește Dansul lui Isaia și semnifică primii pași ai celor doi miri conduși de biserică. Pentru fericire și noroc se aruncă orez și petale de trandafiri peste miri, la ieșirea lor din biserică.

Dulciurile specifice de nuntă în Grecia sunt pricomigdalele și migdalele în glazură albă.

China

Culoarea principală la nuntă este roșu, care simbolizează dragostea și prosperitatea. Invitațiile de nuntă sunt roșii, cutiile pentru cadouri sunt roșii. Chiar și casa mirelui este decorată în roșu. Ziua nunții se alege în funcție și de anumite semne astrologice pentru ca evenimentul să se desfășoare într-o perioadă de bun augur.

Japonia

În această țară, la nuntă se poartă kimono din mătase în culoarea dragostei – purpuriu. Mireasa trebuie să aibă un trusou care să cuprindă mai multe ținute, pe care le va îmbrăca în timpul ceremoniei.

Rochia de mireasă este albă, iar costumul de mire este negru. Mireasa are un machiaj foarte complex, alb, din cap până în picioare. La nuntă este obiceiul să se servească nouă cupe de sake, care arată trăinicia cuplului format.

Mexic

În Mexic nunta este în stilul nunților din Franța sau din Spania. Dar păstrează și anumite influențe precolumbiene. La ceremonie, mirele și mireasa sunt uniți sub un rozariu. Tradiția spune că mirele trebuie să ofere miresei 13 monede din aur, ceea ce arată că el va asigura suportul material în familie.

Oaspeții la nuntă trebuie să se adune în jurul mirelui și a miresei, să formeze un fel de inimă, iar aceștia să danseze primul dans în fața lor.

Franța

În Franța nunta se anunță invitaților cu cel puțin câteva luni înainte. Se trimit invitații formale, elegante, în care sunt trecute cele mai importante date despre nuntă, unde va avea loc ceremonia religioasă, la ce restaurant va avea loc petrecerea și alte aspecte. În acest fel mirii vor primi răspunsul de la invitați la timp și vor ști câte persoane vor veni la nuntă, cum să organizeze nunta la restaurant.

În Franța există obiceiul ca mireasa să poarte jartieră, pe care mirele o ia cu dinții și o aruncă nuntașilor. Se spune că aceasta aduce noroc la fel ca rochia miresei. Cel care prinde jartiera se va însura cât de curând.

Un alt obicei este tortul supraetajat, idee care a fost preluată și la nunțile de la noi. Despre tort se spune că trebuie să fie cât mai înalt, asta arată că mirele și mireasa vor avea o căsnicie cât mai fericită. În Franța tortul trebuie să fie tăiat prima dată de mireasă, pentru ca aceasta să aibă copii, să nu fie stearpă. Mireasa trebuie să pregătească un trusou cu haine, lenjerie și așternuturi brodate pentru viața sa în familie. Cufărul în care este pus trusoul este din lemn și este gravat cu simboluri de prosperitate și bogăție.

Invitațiile de nuntă în Franța sunt foarte frumoase, dar și accesorii asortate, sticluțe și etichete, mărturii, carduri și meniuri, plicuri pentru bani, care oferă un plus de eleganță nunții și care pot fi la fel cu tematica acesteia. Invitațiile de nuntă sunt foarte deosebite, ele transmit oaspeților câteva aspecte importante despre nuntă înainte de a participa la acest eveniment. Invitațiile pot include o anumită cromatică și pot fi în același stil cu mărturiile de nuntă, decorul și accesoriile de nuntă.

Care tradiții le recunoașteți pentru că le-ați aplicat și voi?

Foto: Google.com

Distribuie articolul: