Cine n-a făcut în viaţa lui un om de zăpadă? Cu fular sau fără, triunghiular sau din trei sfere una peste alta, construirea omului de zăpadă a făcut parte din bucuriile iernii încă din Evul Mediu. Dar iată că acest „om de zăpadă” are o istorie plină de lucruri uimitoare! 

Vedeți mai jos top 9 lucruri uimitoare despre omul de zăpadă:

1. În evul mediu, se obişnuia ca, odată cu zăpada, să se ridice şi oameni de zăpadă. Prima dovadă documentară a acestui lucru este un manuscris din anul 1380, intitulat Books of Hours, găsit în Biblioteca Koninklijke din Haga.

2. Imaginea de mai jos arată prima fotografie cunoscută făcută unui om de zăpadă şi a fost înregistrată la Biblioteca Naţională a Ţării Galilor. Fotografia a fost făcută în 1853.

3. La mijlocul secolului al XIX-lea, personajul intră în atenţia pedagogilor care încep să le recomande copiilor jocul cu omul de zăpadă, pentru a-şi spori creativitatea. Drumul până la a intra în cărţile pentru cei mici, în poveştile care le sunt dedicate, nu mai e lung.

4. Cel mai mare om de zăpadă din lume a fost construit Bethnel, Maine, SUA, în 2008. Este de genul feminin şi se numeşte Olympia Snow-Woman. Măsoară 37,21 metri înălţime iar „construirea” ei a durat circa o lună de zile.

Femeia de zăpadă are ochi cu genele lungi, din beţe de schi, iar buzele din roţi pictate în roşu. Numele vine de la cel al senatorului de Maine, Olimpia Snowe.

5. Localnicilor din Zurich, Elveţia, le place să aibă un om de zăpadă pe care să-l explodeze! În fiecare an, din 1818, oraşul sărbătoreşte venirea primăverii prin dinamitarea marelui om de zăpadă din centrul oraşului. Sărbătoarea, numită Sechseläuten, începe în a treia zi de luni din aprilie, când Böögg (aşa se numeşte omul de zăpadă), confecţionat din bumbac, este umplut cu dinamită, purtat prin oraş, de către fierari, brutari şi alţi meşteşugari, care aruncă cu tot felul de cârnaţi şi produse de brutărie, mulţimii adunate la paradă. Iarna se încheie în mod oficial atunci când Böögg este explodat, iar durata combustiei lui arată cât de lungă va fi vara.

6. Japonia deţine Recordul Guiness World pentru cei mai mulţi oameni de zăpadă construiţi într-o oră. Nu mai puţini de 2.036 de oameni de zăpadă au fost făcuţi doar în 60 de minute de un grup de 1 406 participanţi la un serial de televiziune din Akabira, Hokkaido, Japonia, pe 28 februarie 2015.

7. La data de 20 martie, în fiecare an, este sărbătorită „Ziua Topirii Omului de Zăpadă”, pentru a marca schimbarea anotimpului şi anume, trecerea de la iarnă la primăvară.

8. De-a lungul istoriei găsim diverse urme lăsate de acest personaj. De exemplu, o biografie a lui Michelangelo menţionează figura de omăt modelată în iarna 1492-1493, la Palatul Medici.

9. Cercetătorii Universităţii West London au reușit performanța de „a da viață” celui mai mic om de zăpadă din istorie. Omul de zăpadă a fost, de fapt, construit în 2016 prin suprapunerea a 3 sfere din silicat, fiecare cu diametru de 0.9 microni, miniatura rezultată având o înălţime de numai 0.003 mm. Ca și o comparație, un fir de păr uman măsoară aproximativ 75 microni în diametru (0,075mm). Omul de zăpadă era atât de mic încât putea fi admirat doar cu ajutorul unui microscop electronic.

SURSA