A treia ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) din Republica Moldova, aduce la Chișinău producții cinematografice în premieră alături de regizorii filmelor între 12 si 15 iulie. Iată ce titluri te pot interesa și pe tine.

Deschiderea TIFF Chișinău va fi una memorabilă. Aniversarea, ultimul film în care a jucat Mircea Albulescu şi al şaptelea lungmetraj semnat de regizorul Dan Chişu va fi proiectat în premieră la Cinematograful Odeonpe 12 iulie, ora 18:00. Regizorul filmului va fi prezent în sala de proiecții și va participa la o sesiune de întrebări/răspunsuri. Filmul spune povestea celei de-a 94-a aniversări a lui Radu Maligan, personaj important în România de dinainte de 1989, când familia şi foştii colegi se întâlnesc să-l sărbătorească pe bătrân. Petrecerea se împotmoleşte atunci când jumătate dintre oaspeţi încearcă să îl convingă pe Radu să se spovedească unui preot, în timp ce restul invitaţilor consideră că nu poţi forţa pe cineva să acţioneze împotriva voinţei sale.

Sunt interesat să văd cum se raportează spectatorii din afara graniţelor la povestea din film, care are un umor local destul de bine conturat, dar, în acelaşi timp, valenţe perfect universale (…) Este un film despre credinţă şi scriitura vine din ateul din mine”, spune regizorul Dan Chişu.

Vineri, la ora 22:00, în scuarul liceului „Gh. Asachi” va rula o altă premieră pentru Republica Moldova, filmul Scurtcircuit, un lungmetraj premiat pentru realizări artistice remarcabile la ediţia de anul trecut a Festivalului de Film de la Shanghai. Inspirat din tragicul eveniment din august 2010, când mai mulţi nou-născuţi au murit în incendiul din salonul de terapie intensivă neonatologie a maternităţii Giuleşti, filmul spune povestea de dragoste a doi adolescenţi, Melania şi Emi, prinşi în vâltoarea catastrofei. La proiecții vor fi prezenți regizorul filmului Cătălin Saizescu, precum și actriţa Georgiana Saizescu, care interprează rolul asistentei.

Sâmbăta, ora 19:45, la Cinema Odeon, spectatorii vor avea ocazia să-l cunoască pe Alexandru Mavrodineanu, regizorul filmului documentar Caisă. Filmul prezintă povestea unui antrenor veteran, care după ce a fost trădat de cel pe care l-a ajutat să devină campion mondial la box, se dedică pregătirii unui nou sportiv, Caisă. El trebuie să facă faţă temerilor că va fi, din nou, abandonat.

În scuarul liceului „Gheorghe  Asachi”, de la ora 22:00, va rula o altă premieră pentru Republica Moldova, filmul Charleston, debutul în lungmetraj al lui Andrei Creţulescu. Filmul spune povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi, un love story neconvențional cu parfum retro, un cocktail pop condimentat cu umor negru, emoție, un soundtrack eclectic și chiar un intermezzo dansant.

La Cinematograful Buiucani, în cadrul programului România 100, în fiecare zi de la ora 21:30, vor rula patru filme reprezentative pentru trecutul extrem de diversificat al filmului românesc, prin care TIFF Chișinău va celebra Centenarul Marii Uniri.

Joi, 12 iulie, spectatorii vor putea viziona filmul Gaudeamus Igitur, de Gheorghe Vitanidis. Produs în 1965, este un film de actualitate și relatează istoria unor tineri absolvenţi de liceu, care aspiră la un parcurs universitar în oraşul considerat unul dintre cele mai puternice centre academice din România.

Vineri, 13 iulie,  în aceeași locație, va rula filmul Răscoala (1965), care i-a adus regizorului Mircea Mureşan premiul pentru debut la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes în anul 1966 și a fost prima propunere a României la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Sâmbătă, 14 iulie, publicul va putea viziona Fata morgana (1981) de Elefterie Voiculescu, unul dintre cele mai populare filme ale anilor ′80.

În ultima zi de TIFF Chișinău, duminică, 15 iulie, la Cinematograful Buiucani, va rula filmul Explozia (1973), regizat de regretatul autor al seriei Brigada Diverse ,  Mircea Drăgan. Un veritabil action movie, cu un suspans pe muchie de cuţit, acest film spectaculos în care nu s-au folosit trucaje, fiind inspirat de o poveste reală: în 1971, incendiul izbucnit pe nava „Poseidon”, risca să provoace o explozie ce ar fi dus la distrugerea oraşului Galaţi şi a Combinatului Siderurgic.

TIFF Chișinău va avea loc în perioada 12-15 iulie la Cinematograful Odeon, în scuarul liceului „Gheorghe Asachi” și la Cinematograful Buiucani. Proiecțiile în aer liber au intrarea gratuită. Biletele la proiecțiile de la Cinematograful Odeon pot fi cumpărate pe www.iticket.md.

***

TIFF Chișinău (12-15 iulie) este organizat de Asociația Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijnul: Centrul Național al Cinematografiei din România, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova

Co-organizator: ALTFilm

Parteneri: Liceul „Gheorghe Asachi”, Cinematograful Odeon, CINEHUB, Uptown Cafe

Sponsori: Victoria Bank, Banca Transilvania

Parteneri media: Kiss FM, TVR Moldova, Timpul, Ziarul de Gardă, Agora, Locals, Moldova.org, Diez, Zugo, Ea.md

www.tiff.ro | facebook: TIFF Chișinău| twitter: #TIFF2018 |Instagram.com/tiffromania | Youtube.com | Blog TIFF