Pe 10 decembrie, toți oamenii cu suflet mare sunt așteptați la Moldexpo, pavilion nr.2, începând cu ora 10:00 la „Târgul caritabil de iarnă”! De 21 de ani acesta bucură locuitorii țării prin diversitatea sa culturală. Evenimentul este proiectul de suflet al „Clubului Internațional al Femeilor din Moldova”, care, în timp, a devenit o frumoasă și inedită tradiție ce dă startul sărbătorilor de iarnă.

„Clubul Internațional al Femeilor din Moldova” și-a propus să atragă și să ofere suport doamnelor nou venite în Moldova, să propage prietenia și armonia, să promoveze valorile și tradițiile Republicii Moldova și să atragă fonduri pentru proiecte de caritate și asistență pentru suportul femeilor și copiilor defavorizați din țara gazda.

Am fost curioși să aflăm cui îi aparține ideea fondării unui club cu astfel de inițiative ambițioase și responsabile. Am aflat de la copreședinta CIFM – Maria Marinuță că în 1997, soția ambasadorului Americii în Moldova – Georgia Stewart a înființat „Clubul Internațional al Femeilor din Moldova”. La scurt timp, clubul s-a ales cu un bord executiv care a stabilit valorile, scopul și activitățile acestuia.

CIFM este destinat atât localnicelor, dar mai ales femeilor expatriate, cărora li se oferă ocazia de a se implica în activități caritabile, dar și de a cunoaște mai îndeaproape viața și cultura Moldovei prin prisma evenimentelor organizate.  Unul dintre aceste evenimente este chiar „Târgul caritabil de iarnă”, care face posibilă, an de an, colectarea de fonduri, pentru a aduce de sărbători bucurie și speranță oamenilor care au nevoie.

Datorită mărinimiei participanților de anul trecut, copiii cu autism s-au putut, în sfârșit, bucura de o cameră senzorială; câteva tinere cu abilități limitate au avut ocazia să învețe arta croitoriei pentru a se putea încadra în câmpul muncii; câteva femei supuse violenței domestice și-au redobândit încrederea în sine și puterea de a merge mai departe; câteva persoane vârstnice și-au găsit alinarea la un centru care le asigură o bătrânețe liniștită, iar copiii de la un orfelinat din satul Cărpineni pot bea apă curată și sănătoasă.

„Aceste realizări ne  copleșesc emoțiile. Ne bucurăm că reușim să adunăm de fiecare dată multă lume bună care ne susține. Acest lucru ne ambiționează să cuprindem cât mai multe și cât mai diverse segmente de beneficiari”, ne-a mărturisit Natalia Pușcașu-Eftodi – membra comitetului de granturi din cadrul CIFM. Tot de la Natalia am aflat și procedura de selectare a beneficiarilor: „Li se oferă suport și asistență organizațiilor și proiectelor cu misiuni și scopuri bine determinate pentru susținerea persoanelor din pătura vulnerabilă a societății, care pot să demonstreze rezultate tangibile și sustenabile”.

Pentru acest an am selectat alți 5 beneficiari și contăm pe bunătatea oamenilor pentru a da o șansă la viață copiilor născuți prematur; a oferi suport copiilor cu dezabilități, copiilor cu boli genetice rare,  pacienților care au nevoie de îngrijire paliativă, de a contribui la integrarea în societate familiilor refugiate în Moldova și persoanelor cu nevoi speciale din Edineț.

Caritatea se face necondiționat și dezinteresat. După cum ne-a mărturisit și dr. Aisha Al Maliki, copreședinte CIFM: „clubul se hrănește spiritual din bucuria de a-i ajuta pe cei care au nevoie. Prin caritate se înalță  societatea. O societate poate înflori doar dacă membrii acesteia își cheltuie resursele financiare nu doar pentru împlinirea dorințelor personale, dar și pentru a-și ajuta părinții, rudele, vecinii și mai ales oamenii vulnerabili”.

Distribuie articolul: