Începând cu 1 septembrie, părinții din Capitală nu vor mai fi nevoiți să meargă la Direcțiile educație de sector pentru a-și înscrie copiii la grădiniță. Din toamnă, va fi funcțională platforma on-line de înregistrate. În proiect au fost incluse 130 de grădinițe, cu excepția celor din suburbiile Capitalei. Pentru implementarea proiectului, municipalitatea va cheltui în jur de 180 de mii de lei. Jumătate din această sumă deja a fost achitată, scrie AGORA.

Platforma pe care vor putea fi înscriși copiii la grădinițe este www.inscriere-gradinita.md. Părinții își vor putea înscrie odraslele doar la grădinițele din districtul unde locuiesc. După completarea dosarului de înregistrare, părintele și/sau tutorele va primi pe adresa de e-mail numărul de ordine cu care a fost înregistrat. Ulterior, acesta va putea verifica oricând dacă rândul nu a fost modificat.

Platforma va fi disponibilă în trei limbi (română, rusă, engleză) și va mai conține informații despre districte și lista locurilor disponibile în grădinițe.

„Părintele va putea vizualiza lista integrală a celor înregistrați, dar cu protejarea datelor cu caracter personal. În perioada 1 august – 1 septembrie va fi sistată înscrierea pentru că va fi perioada în care informațiile din registrele de pe hârtie vor fi incluse pe această platformă, urmând ca din 1 septembri înscrierea să aibă loc doar online”, a declarat directorul adjunct al DGETS Viorica Negrei, citată de AGORA.

Anual în grădinițele din Capitală pot fi instituționalizați circa 8000 de copii. În prezent, are loc înscrierea celor născuți în anul 2014. Potrivit datelor oferite de Direcția generală educație, tineret și sport, până acum în rând s-au înscris 7560 de copii.

 „Anul acesta vom avem posibilitatea sa primim și copii născuți în 2015, dar numai cei care până la 31 mai 2017 vor avea împliniți doi ani și jumătate. După 1 septembrie va fi posibil eliberarea îndreptărilor pentru acești copii. Unde exact vor fi locuri disponibile vom afla după ce instituțiile își vor relua complet activitatea și vor fi organizate grupele pentru anul educațional 2017 – 2018”, a declarat șefa Secției management preșcolar, Angela Monacu.

În prima etapă, iformațiia va fi procesată la nivelul de Direcție, dar pe viitor se propune ca directorii de grădinițe să fie cei care să proceseze datele. Ei vor vedea lista solicitărilor pentru instituțiile care le conduc și vor putea răspunde și face repartizările în grădiniță.

Distribuie articolul: