Trăim vremuri când e destul de greu să te descurci fără un împrumut. Unele statistici arată că a crescut rata creditelor de consum. Cine și cum răspunde pentru împrumuturile luate de unul din soți, este preocuparea multora. Ce riscă familia în cazul în care soțul nu mai poate acoperi creditul?

Răspunsul l-am aflat de la avocata Doina Ioana Străisteanu. E important de știut: dacă unul din soți se obligă printr-un contract de leasing sau ipotecă, doar el este obligat să ramburseze creditul ipotecar. Al doilea soț, dacă nu figurează în contractul de leasing sau ipotecă în calitate de persoană care preia această obligație, atunci niciodată nu va fi obligat să achite datoriile. În cazul în care soțul decedează și al doilea soț are interes să preia bunul va trebui să refacă acel contract ca să își asume obligația de a rambursa banii.

„Trebuie să înțelegem că un contract de leasing nu îi dă drept de proprietate persoanei care ia un bun prin acest contract. Respectiv, dacă soțul nu mai poate plăti leasing-ul sau decedează compania a venit și a luat bunul. Celălalt soț, dacă vrea să păstreze bunul reface contractul și devine proprietar numai după ce achită ratele.  Similar, în cazul ipotecii, dacă soțul care a perfectat contractul decedează celălalt soț își poate manifesta interesul de a prelua bunul, respectiv și obligația de a achita ipoteca. Dacă nu face asta, banca preia imobilul și îl scoate la vânzare”, mai explică Doina Ioana Străisteanu.

image

Bine de știut este că după achitarea ratelor la leasing și ipotecă, bunul procurat în timpul căsătoriei, devine comun. Chiar dacă în contracte figurează un singur soț, respectiv o singură persoană obligată să plătească ratele.

Se explică prin faptul că există prezumția cum că bunul a fost achitat din bugetul familiei. Dacă un soț împrumută bani de la o persoană fizică, celălalt soț nu poate fi obligat să achite datoria în cazul în care debitorul decedează.

Concluzia? Soțul nu poate fi obligat să întoarcă datoriile partenerului de viață dacă nu s-a angajat să o facă, dar va rămâne fără bunuri atunci când debitorul se află în imposibilitatea de a plăti sau decedează. Poate preveni acest lucru doar asumându-și obligațiile de plată.

Distribuie articolul: