Pregătirile pentru a doua ediție a DescOPERĂ - Festival de Muzică Clasică în aer liber de la Butuceni, Orheiul Vechi sunt pe ultima sută de metri. În perioada 9-11 iunie în Rezervația natural - culturală Orheiul Vechi vor răsuna acorduri de Wagner, Bach, Verdi și Strauss într-un amfiteatru natural.

Artiștii Orchestrei Simfonice de la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” Corul, Orchestra şi corul de copii „Rapsodia” ale Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” fac repetiții în aceste zile, în cadrul natural din Butuceni.

Cele trei spectacole care au fost alese minuțios pentru ediția din acest an vor fi jucate pe trei scene diferite. Numărul total al artiștilor, instrumentaliștilor, coriștilor care se implică în festival depășește cifra de 507 persoane.

Ceremonia de inaugurarea a Festivalului și prima seara de spectacol, în care va evalua Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” și Capela Corală Academică „Doina”, vor avea loc în Teatrul de Vară Butuceni, pe o scenă improvizată din trepte naturale.

Opera CARMEN, care va fi jucată în patru acte, va fi prezentată pe scena de lângă versanții rezervației. Regia operei aparține invitatului special din Italia – Andre Battistini, iar rolurile principale din operă vor fi interpretate de Nadia Stoianova (Moldova), și Ruslan Yudin, invitatul special din Rusia care îl va juca pe Don José.

Pentru a treia seară de spectacol a fost construită o scenă pe râul Răut. În seara închiderii festivalului va interpreta Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” . Toate cele trei spectacole vor avea loc sub bagheta magică a dirijorului Friedrich Pfeiffer din Austria.

Cele trei zile de festival, pe lângă muzica clasică, vor oferi vizitatorilor o șansă de a se informa despre potențialului turistic din zonă. Astfel, până la începerea spectacolelor, spectatorii au ocazia să descopere Rezervația natural – culturală Orheiul Vechi, plimbându-se prin Lunca Răutului, mănăstirea din stâncă și să descopere poveștile satului Butuceni.

În cadrul evenimentului vor avea loc și activități pentru copii. Un show de pantomimă susținut de George Ciolpan și lecții de pictură și lucru cu argila organizate de Art studio Picasso vor încânta copii. Vizitatorii vor putea să participe la un târg cu meșteri populari din regiune. Gurmanzii vor putea descoperi bucătăria autentică din zonă. Totodată, după spectacole, vizitatorii pot lua parte la o cină cu artiștii.

La invitația Asociației de Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, în săptămâna avant-eveniment, în Republica Moldova s-au aflat în info-tur un grup de 20 jurnaliști și comunicatori, din Italia, Polonia și Austria, specializați în domeniul turismului și evenimentelor culturale. Obiectivul vizitei de presă este de a spori interesul mass mediei internaționale și promovarea Republicii Moldova ca destinație turistică atractivă pe arena internațională, inclusiv de popularizare a festivalului DescOPERĂ. Urmare a vizitei efectuate, jurnaliștii vor publica articole în ziare și reviste de specialitate, dar și în emisiunile televizate, cu scopul de a sensibiliza publicul pe piețele țintă și a atrage cît mai mulți turiști străini în Republica Moldova. Iar unul din evenimentele vizitate de către aceștia va fi Festivalul DescOPERA, pe 9 iunie.

Pentru comoditatea vizitatorilor va fi organizat transport de la Chișinău spre Butuceni și returul traseului. Prețul unei călătorii costă 25 de lei. Microbuzele vor porni de lângă hotelul Turist (blvd. Grigore Vieru) de la orele 17:00 până la 18.30 (vineri) și de la orele 14:00 până la 18.30 (sâmbătă și duminică). Spre Chișinău microbuzele vor porni după terminarea spectacolelor.

DescOpera_map-04

Festivalul de Muzică Clasică în aer liber – DescOPERĂ este organizat de Ministerul Culturii, Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Naționala „Serghei Lunchevici”. Eco-Resort „Butuceni”, în parteneriat cu Publicis Moldova, cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în Republica Moldova și al partenerului strategic Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida).

disclaimer Arta si cultura