Se știe, vizita la medic poate fi înspăimântătoare pentru un copil. Pereții albi și goi, holurile fără sfârșit, apoi halatul alb și instrumentele medicale nu îi bucură pe micii pacienți care vor să se joace și să alerge în voie împreună cu prietenii. Așa se face că pacienții care suferă de fibroză chistică trebuie să vină de două ori pe săptămână la Policlinca Institutul Mamei și Copilului pentru proceduri medicale care le fac viața mai calitativă. 

Asociația „Învingem fibroza chistică”, susținută de Pilar Fernandez (soția Șefului Reprezentanței Băncii Europene de Investiții) și de membrii proiectului social urban „Chisinau is me” a decorat intrarea în Policlinica Institutul Mamei și Copilului.

La propunerea artiștilor „Chisinau is me”, pilonii din fața clădirii au fost ornamentați cu flori. Acestea ar fi trebuit să fie în verde și roșu, exact ca pe covoarele moldovenești, dar ca să nu contrasteze prea mult cu panourile informative albastre de la intrare, artiștii au mers la un compromis. Au optat pentru albastru și roșu.

Olga Tocan, manager proiect „Chisinau is me”: „Ne place să fim parte dintr-un asemenea proiect. 8 piloni au prins viață. Ne bucurăm să știm că am adus culoare în viața pacienților mici, nevoiți să vină la această policlinică. Artiștii noștri au pregătit suprafața pentru pictură și au trasat conturul, iar de restul s-au ocupat voluntarii.”

Voluntarii sunt elevii Școlii Internaționale QSI din Chișinău și părinții acestora, cei mai mulți fiind reprezentanți ai misiunilor diplomatice. Nu-i de mirare că în timp ce pictau, unii copii cântau în franceză, apoi ne vorbeau în rusă sau engleză. Nele, de exemplu, s-a născut în China, a locuit o bună parte din viața sa de copil în Belgia, apoi Italia, ca să ajungă în Republica Moldova. Aici va petrece următorii 4 ani, căci tatăl ei lucrează pentru delegația UE în Moldova.

Nele Gemmer, 7 ani: „Mămica s-a gândit că e o idee bună să venim aici să ajutăm. Îmi place să pictez. Vrem să înveselim copiii care sunt bolnavi.”

Ulrilke Gemmer, mămica lui Nele: „Ne plac foarte mult motivele tradiționale moldovenești și ne place ideea de a ajuta. Acum, acest loc arată incredibil. E mult mai colorat. În plus, îmi place gândul că ne putem învăța proprii copii să îi ajute pe alții, chiar și prin gesturi mici. Uneori, poți aduce culoare în viața altuia și fără bani.”

Pilar Fernandez, soția reprezentantului Băncii Europene de Investiții în Moldova, este farmacistă de meserie. În ultima vreme însă îi place să picteze în acril, așa că întâlnirea de la Policlinica Institutul Mamei și Copilului a fost o adevărată plăcere pentru dumneaei:

„Am vrut să aduc și eu culoare aici, să fac ceva pentru copiii bolnavi din Moldova. Asociația Învingem Fibroza Chistică vine mereu cu idei și proiecte interesante.”

Au pictat chiar și câțiva copii care suferă de fibroză chistică. Alexandra Haceaeva ne-a mărturisit că viața ei se deosebește mult de a colegilor de clasă de exemplu. De trei ori pe zi trebuie să facă anumite proceduri medicale cu apă sărată, altfel ar trebui să stea în spital.

„Eu nu pot alerga și nu mă pot juca așa cum o fac prietenii mei. Când fac un efort fizic încep să tușesc. Dacă plâng tare abia de pot respira. Am venit și eu să pictez, pentru că îmi place încă de când o vedeam pe mama desenând ca să mă ajute cu temele la școală. Vedeam cum își mișcă mâna și pensula…probabil m-a vrăjit și am început să pictez și eu. Ba chiar merg și la școala de pictură.”

În Republica Moldova, avem 60 de pacienți diagnosticați cu fibroză chistică. Asociația Învingem friboza chistică a colaborat mult cu autoritățile ca să le îmbunătățească și să le ușureze viața pacienților. Dacă anterior, aceștia trebuiau să stea în spital o săptămână, o dată la 2-3 luni, atunci astăzi e suficient să se prezinte pentru diverse proceduri medicale de 2 ori pe săptămână. 

„În policlinica Institutul Mamei și Copilului avem trei camere unde de 2 ori pe săptămână pacienții beneficiază de investigații și consultații gratuite. Am colectat donații ca să asigurăm familii cu echipamentele medicale speciale, astfel încât să poată face anumite proceduri acasă. Au asigurate medicamentele, care au devenit mult mai accesibile. Până în 2010 practic nu aveau niciun medicament asigurat, astfel încât familiile suportau toate cheltuielile. Aceste medicamente, la început, se ofereau doar în spital”, a povestit pentru Ea.md președinta Asociației „Învingem fibroza chistică”, Angela Soltan.