„Tinerii de azi sunt acuzați că nu pot fi nici măcar părinți. Atât de ratați sunt? Cel puțin așa reiese din miile de cărți menite să le explice cum să se poarte cu copiii lor. Fenomenul e halucinant: părinții ajung să execute orbește prescripțiile parentologului, de parcă s-ar afla sub influența unui drog”, așa își începe Ieromonahul Savatie Baștovoi cartea „Antiparenting”.

Paternitatea și maternitatea reprezintă un proces natural și individual, este convins autorul cărții. Fiecare părinte este cel mai bun pedagog al copilului său:

„Inflația de cărți de parenting, cursuri pentru părinți conștienți și forumuri unde zeci de mii de mame apelează disperate după sfatul experților au transformat nașterea și educația copiilor într-un domeniu stresant. Părea un lucru evident că nimeni nu poate ști mai bine ce se întâmplă cu cu copilul său decât mama care l-a născut, care îl alăptează și la atingerea și mirosul căreia copilul se liniștește și adoarme. Acest fapt absolut normal este exclus de mulți parentologi de azi. Atunci când un parentolog povestește despre felul cum își alege bona pentru propriul prunc, înțelegi că afecțiunea mamei nu intră în categoria „nevoilor copilului”. Cum să fie altfel, de vreme ce femeile angajate la UNICEF, organizația pentru drepturile copilului de pe lângă ONU, sunt obligat eprin contract să revină la lucru la trei luni după naștere? Cunosc pe cineva care înainte de a pleca să apere drepturile copilului, stoarce sânul într-un pahar, ca să aibă de mâncare copilul de trei luni. Cred că prin aceasta am explicat care e viziunea oficială a sistemului față de rolul mamei în viața copilului”.

Untitled-1-1

Tot în „Antiparenting”, Savatie Baștovoi subliniază că părinții nu ar trebui să adune la gospodărie zeci de cărți de parenting, așa cum adună în bucătărie cărțile de bucate. Copilul nu este un tort. Mai degrabă să revină în propria copilărie și să își aducă aminte de nevoile sale de copil. În așa mod, orice părinte va ști exact ce îi trebuie fiului sau fiicei sale. Autorul mai crede că parentingul conștient țină să distrugă relația copilului cu Dumnezeu, transformând educația tradițională într-un rău. Savatie Baștovoi vine cu mai multe exemple biblice care arată că părinții, cu Dumnezeu în suflet, sunt cei mai corecți și generoși părinți. Autorul consideră toate cărțile și seminarele de parenting o chestiune de marketing, ceva ce pur și simplu se vinde.

„Parentingul a crescut o întreagă generație nu de oameni speciali, ci de oameni mult mai frustrați. Am întâlnit tineri care erau angajați de doar 3 săptămâni și doreau să demisioneze. I-am întrebat de ce. „Pentru că simt că nu am realizat nimic până acum, răspunde el, simt că scopul meu în viață e mult mai măreț, iar aici nu simt că pot schimba lumea, simt că sunt pe vârful muntelui și am o prăpastie mare la picioarele mele.” Iar eu îi răspund: „Prietene, nici măcar nu ai început să urci muntele și tu te vezi deja în vârf?”

 

Distribuie articolul: