Tradiția încondeierii ouălor, devenită între timp o adevărată artă, prinde contul în pragul Sfintelor Sărbători de primăvară. S-a întâmplat și la grădinița „Floricica” din capitală, acolo unde picii grupei nr. 12 au adus culoare și multe zâmbete în săptămâna Paștelui. Părtași ai acțiunii au fost și părinții, care nu au uitat să tranforme evenimentul într-o adevărată sărbătoare.

Dans, Distracție și Dispoziție pozitivă! Anume așa au marcat acești copilași venirea Paștelui. Și pentru că au fost cuminți, micuții au avut parte și de o surpriză pe potrivă. În vizită le-a venit Iepurașul de Paști, care le-a împărțit cozonaci și dulciuri, iar emoțiile revederii cu acest personaj au fost mai mult decât pozitive.

„Sărbătoarea Învierii Domnului este aşteptată în mod special de către copii. Mai cu seamă, micuţii aşteaptă venirea iepuraşului de Paşti care le aduce daruri şi ouă de ciocolată. Iată de ce, ne-am propus să ne pregătim împreună, copii și părinți, pentru această sfântă sărbătoare. Ca întâlnirea noastră să fie memorabilă, am organizat diferite jocuri sportive la care au participat atât copiii, cât și părinții, împreună cu Iepurașul de Paști. Copiii au fost cuminți tot anul și le-a venit în ospeție Iepurașul de Paști căruia copiii i-au recitat poezii și i-au cântat cântece pascale. Iar la final Iepurașul le-a împărțit copiilor surprize prin curte”, menționează educatoarea grupei, Aurelia Covalschi.

Educatorii grupei au avut grijă să le explice copiilor și despre însemnătatea acestei sărbători, iar una dintre activitățile principale a fost de a încondeia ouă. Ajutați de părinți, aceștia au reușit să creeze simboluri deosebite și, cel mai important, realizate cu propriile mâini.

„În țara noastră, acest obicei a înflorit, atingând culmile artei prin tehnică, materiale, simbolica motivelor și perfecțiunea realizării. De Paști, oul este dat în dar, fiind considerat simbol al echilibrului, creației, simbol al vieții și al reînnoirii naturii. Astfel, la sfârșitul atelierelor de lucru ne-am ales cu ouă încondeiate care mai de care, diverse după tehnica de lucru și tematică, cu motive diferite”, a spus pentru Ea.md Angela Mihailova, educatoare.

La final, cei prezenți au „făurit”, din ouăle pictate cu atâta măiestrie, un pom al Fericirii, acolo unde fiecare lucrare a fost plasată pe o crenguță norocoasă.

„Am încondeiat ouă cu scopul de a menține vie această tradiție, iar ouăle încondeiate sunt o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale, reprezentând un element de cultură spirituală specifice țării noastre. După ce ne-am bucurat de talentul copiilor, am împodobit un pom, de pe terenul înverzit și înflorit al grupei, pe care copiii l-au numit “Copacul Fericirii”, pentru că agățându-și oul încondeiat în copac, copiii, își puneau dorințe de felul: „să fiu sănătos”, „să fiu rumen”, „să avem un an îmbelșugat”. Am încercat să-i învățăm pe copii să înzestreze viața, s-o facă să merite a fi trăită și s-o prețuiască. Sfintele sărbători să aducă în cugetul, inima și în casa fiecăruia liniște , căldură și lumină ! Hristos a Înviat”, conchide Aurelia Covalschi.

Foto: Arhivă personală