9 transplanturi în 30 de ore. Medicii au salvat simultan viețile a nouă persoane care au primit transplant de organe – două inimi, un ficat și șase rinichi. Toate organele provin de la donatori postumi. Operațiile au fost efectuate în două spitale. Aproximativ o sută de medici din Lviv, Kiev și Cernăuți s-au unit pentru a salva pacienții, scrie presa ucraineană, 5.ua

Așa arată culoarul simbolic al respectului – medicii mulțumesc morților – un tip de 25 de ani și o femeie de 60 de ani. Organele lor au salvat viețile altor pacienți. Prelevarea organelor a avut loc în paralel în două săli de operație – la Lviv și Cernăuți.

„Respectul nostru profund și plecarea noastră scăzută față de familiile donatorilor pentru decizia dificilă luată”, a declarat Natalia Matolinets, director medical de anestezie la Prima Asociație Medicală din Lviv.
Decizia dificilă de a dona organe a salvat viețile oamenilor care erau condamnați fără transplant de organe. Rinichii au fost primiti de Taras, in varsta de 40 de ani, din regiunea Ivano-Frankivsk, ale carui organe au cedat acum 4 ani. De atunci, a trăit cu dializă. Acum Taras este recunoscător familiilor donatorilor care i-au salvat viața până la lacrimi.

„Acești oameni mi-au prelungit viața pentru că știu că dializa este viața într-o singură direcție”, spune Taras Daunyak.

Pacienta Irina nu se aștepta la un transplant imediat. Femeia încă nu crede că a fost găsit un donator și i se vor transplanta rinichi sănătoși în câteva ore.

„La 3 ani de când presiunea a început să crească, am trecut testele și rinichii au funcționat doar 30 la sută. La început a fost foarte greu, apoi m-am obișnuit”, a spus pacienta.

Timpul ischemiei a fost de 2 ore, organul „ambulantei” a fost livrat de la un spital la altul. Obosit, dar fericit, pentru că acesta este deja al treilea gard multi-organe”, a declarat Roman Domashich, șeful Centrului Inimii și Vasculare al Primei Asociații Medicale din Lviv.
Un locuitor din Lviv în vârstă de 45 de ani a primit o inimă sănătoasă și tânără. Fără un transplant de organe, ar fi putut muri.

Aproximativ o sută de medici din Lvov, Cernăuți și Kiev au salvat viețile a 9 pacienți în același timp. Maratonul de transplant a durat 30 de ore. Medicii de la donatori postumi au transplantat două inimi, un ficat și șase rinichi.

Medicii spun că toate transplanturile au succes. Pacienții sunt supuși reabilitării și se obișnuiesc cu viața cu organe sănătoase.

Distribuie articolul: