Pentru un mod de viață sănătos trebuie să ne alimentăm corect.  Produsele pe care le consumăm trebuie să fie benefice pentru organismul nostru. Dar te-ai întrebat vreodată ce alimente sunt benefice pentru vaginul tău? Află mai jos.

Ceaiul negru

Dacă consumi mult alcool și dulciuri, atunci riscul de o infecție crește. Conform unui studiu, femeile care au băut ceai negru zilnic au avut un risc redus cu 31% de cancer ovarian, datorită conținutului ridicat de flavonoide din ceai.

Vinul roșu

Dacă libidoul tău este scăzut, atunci ia un pahar de roșu. Femeile care au băut unul până la două pahare au avut o dorință sexuală mai mare în comparație cu cele care nu au băut niciun pahar de vin, a constatat un studiu publicat în  Journal of Sexual Medicine. Însă nu ar trebui să consumi mai mult de 2 pahare de vin. Consumul de alcool crește riscul infecțiilor vaginale. Vinul este benefic deoarece e bogat în antioxidanți care declanșează producția de oxid nitric în sânge și relaxează pereții arterelor, crescând fluxul sanguin. Conținutul ridicat de flavonoide al vinului roșu ar putea ajuta la prevenirea cancerului ovarian.

Somonul

Peștii grași furnizează cantități abundente de acizi omega 3. Acizii grași esențiali se găsesc în membranele fiecărei celule din corpul nostru. S-a demonstrat că aceștia ajută la îmbunătățirea uscăciunii vaginale la femeile aflate la menopauză. Alimentele cu acizi grași omega-3 favorizează sănătatea inimii și circulația în organism, ceea ce reprezintă un impuls major pentru apetitul sexual.

Un studiu din 2010 a constatat că femeile care au consumat o dietă bogată în acest omega-3 au avut cu 22% mai puține șanse de a dezvolta endometrioză decât cele care nu au făcut-o.

Iaurtul

Bogat în probiotice, iaurtul poate ajuta, de asemenea, la popularea intestinului și a vaginului cu microbi sănătoși. Probioticele sunt bacterii bune care trăiesc în intestinele tale și joacă un rol esențial, ne ajută să ne menținem greutatea și ne îmbunătățește sistemul imunitar. De asemenea, ajută la echilibrarea nivelului de PH al vaginului. Cu toate acestea, deoarece zahărul hrănește bacteriile rele, alege un  iaurt simplu și adaugă fructele care îți plac.

Avocado

Grăsimile sănătoase mononesaturate, cum ar fi avocado, nucile și uleiul de măsline, joacă un rol important și ajută organismul tău să producă hormoni sexuali. Dacă acești hormoni sunt dezechilibrați (de exemplu, dacă nivelul de estrogen este prea scăzut), este posibil să observi că vaginul se simte mai uscat decât de obicei, ceea ce poate face actul sexual să fie dureros.

Căpșunile

Căpșunile oferă mai multă vitamina C decât o portocală.  Vitamina C este necesară pentru glandele suprarenale, care produc atât hormoni sexuali, cât și cortizolul, hormonul stresului. În plus, joacă un rol esențial în sinteza colagenului, care este esențial pentru mușchi și elasticitatea țesuturilor. Alimentele bogate în vitamina C, cum ar fi căpșunile, ardeii și citricele, sunt importante pentru îmbunătățirea sistemului imunitar și pentru combaterea infecțiilor.

Ouăle

Un ou oferă o doză bună de vitamina D. Deficitul de vitamina D crește semnificativ riscul de a avea o infecție vaginală numită vaginoză bacteriană. Într-un studiu din 2015, administrarea de suplimente de vitamina D timp de 15 săptămâni a ajutat la tratarea vaginozei. Cercetătorii au concluzionat că ar putea chiar să ajute la prevenirea infecțiilor la persoanele care au deja un nivel scăzut de vitamina D.

Apa

Renunțați la sucuri și băuturi carbogazoase. Zahărul artificial perturbă flora intestinală. Iar atunci când flora intestinală nu este sănătoasă, nici vaginul nu este. Consumul de apă este probabil unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru menținerea unui vagin sănătos. Hidratarea este esențială pentru sănătatea generală, dar și pentru buna funcționare a vaginului, care are propriul sistem de autocurățare. Un aport adecvat de apă va crește lubrifierea, va permite eliberarea secrețiilor și un echilibru adecvat al PH-ului țesuturilor vaginale.

Cerealele integrale

Cerealele integrale sunt bogate în prebiotice. Fibrele acestora hrănesc bacteriile bune din corpul nostru. De asemenea, alimente precum fructele și legumele, inclusiv bananele, sunt alte surse de prebiotice. Acestea ajută la îndepărtarea bacteriilor rele, menținând la distanță infecțiile.

 

Distribuie articolul: