Organizația Națiunilor Unite a declarat ziua de 15 noiembrie: Ziua celor 8 miliarde.  Conform site-ului Worldometer, omenirea a ajuns la cifra de 8 miliarde. Țările cu cel mai mare număr de oameni sunt: China, India și SUA. România este pe locul 61, iar Republica Moldova se situează pe locul 131. Se estimează că vom fi 9 miliarde de oameni peste 15 ani. Potrivit National Geographic, acest număr poate fi inexact deoarece în perioada pandemiei era dificil pentru state să calculeze numărul deceselor.

Umanitatea trăiește cea mai bună perioadă a sa, datorită progresului științific. Vaccinurile, medicamentele, igiena ne-au ajutat să învingem moartea prematură.

Însă, numărul mare a populației are consecințe negative asupra planetei. Încălzirea globală, dispariția unor specii de animale, poluarea oceanelor reprezintă un efect al nepăsării colective.  În statele unde numărul populației este mare, precum China, mulți nu au un loc de muncă.

Fiecare dintre cei 8 miliarde suntem responsabili de planeta noastră. În caz contrar, riscăm să fim martorii unei crize alimentare și să ne confruntăm cu o acută lipsă de resurse. Sărăcia, lipsa medicamentelor și a igienei sunt probleme care nu au dispărut în totalitate și, din cauza, crizei ecomonice actuale, situația se poate înrăutăți.

Pentru ca umanitatea să progreseze, trebuie să trăim responsabil.

 

Distribuie articolul: