Dacă măcar la una dintre aceste opt întrebări, răspunsul tău este – „DA”, atunci acest articol este pentru tine:

  • Ai impresia uneori, sau deseori, că tot ceea ce faci nu este bine?
  • Te gândești adesea că nu ești bun(ă) la nimic?
  • Te temi să schimbi lucrurile care nu te aranjează în viața ta?
  • Te temi să te duci la un interviu, întâlnire de afacere, examen?
  • Te temi să spui un discurs în fața unui public străin?
  • Te temi să faci cunoștință cu o persoană nouă în viața ta?
  • Îți este incomod să refuzi pe cineva, chiar și atunci când acest serviciu ți-ar crea dureri de cap personale? Exemple de dureri de cap în acest caz ar fi: nemulțumire interioară, resurse de timp personal, efort, resurse financiare.
  • Deseori ai gânduri referitoare la faptul că nu ești simpatic(ă), atractiv(ă), iubit(ă), respectat(ă)?

Deseori stima de sine e confundată cu încrederea în sine. De fapt, încrederea în sine face parte din stima de sine, însă stima de sine presupune ceva mai mult.

ÎNCREDEREA înseamnă să crezi în tine, în propriile resurse, să-ți recunoști limitele, să te apreciezi la adevărata valoare, să-ți accepți punctele slabe și să te perfecționezi. Să fii fericit/ă că exiști așa cum ești și să te prețuiești. Când te iubești astfel, ești capabil/ă să oferi și să primești dragoste.

Încrederea în sine este fundamentul vieții tale. Cu cât e mai trainic fundamentul tău, cu atât poți construi o viață mai solidă și mai demnă de a trăi în armonie și plăcere în ea.”  (Viorica Eremciuc – Okhrimovskaya)

STIMA DE SINE reprezintă aprecierea propriei persoane, de-a lungul vieții sale, formată atât din experiențele pozitive, cât și din cele negative, avute pe drumul vieții. Este acea descriere și stare pe care doar persoana în cauză o vede și ce simte despre propria persoană. Iar descrierea personală nu tot timpul corespunde cu decrierea celor din jurul nostru. Și asta e minunat. Deoarece doar noi înșine avem acces la modelarea acestui aspect. Noi suntem cei care deținem cheița tuturor schimbărilor pe care le dorim în viața noastră.

Mai jos îți prezint opt simptome ale depistării unei stime de sine joase:

  1. Dorința de a mulțumi pe toată lumea.
  2. Amânarea succesului „pe altă dată”.
  3. Critica exagerată față de sine.
  4. Formarea părerii de sine în baza părerilor externe. „A fi frumos înseamnă a fi tu însuți. Nu trebuie să fii acceptat de ceilalți. Trebuie să te accepți tu pe tine.” /Thich Nhat Hanh/
  5. Dependența de alte persoane. „Cea mai puternică relație pe care o vei avea este relația cu tine însuți.” / Steve Maraboli/
  6. Frica de eșec.
  7. Lipsa încrederii în sine.
  8. Veșnica comparație a propriei persoane cu alte persoane.

Știai că dacă nu vei începe cât mai curând a lucra la îmbunătățirea stimei de sine, îți vei afecta substanțial minimum unul din aceste opt momente importante din viață:

  1. Liniștea interioară, prin atragerea emoțiilor negative și distructive, ca: tristețe, iritare, vinovăție, frustrare, furie, depresie;
  2. Sănătatea, atât la nivel emoțional, psihologic, cât și fiziologic;
  3. Statutul;
  4. Calitatea relațiilor;
  5. Mărimea veniturilor;
  6. Imaginea;
  7. Fericirea;
  8. Calitatea vieții.

Dar, orice „problemă” fiind conștientizată și diagnosticată corect, poate fi soluționată.

Așa că îți las aici opt metode de a crește nivelul stimei de sine:

  1. Practicarea recunoștinței. Mulțumește-i în fiecare dimineața sau seară Universului sau lui Dumnezeu (în funcție de credințele personale) pentru minimum 8 lucruri/situații din viața ta din ziua respectivă. Crede-mă că în realitate ai mult mai multe lucruri pentru care poți fi recunoscător/oare, de la lucruri elementare în opinia cuiva, până la lucruri mai puțin importante în viața ta.

   Exemple de motive pentru a fi recunoscător/oare: faptul că poți vedea, auzi, merge, mânca, pentru faptul că ai casă, masă, familie, părinți, pentru un compliment primit azi, pentru o sarcină realizată cu succes, pentru un nou progres obținut etc.

  1. Crează o listă cu toate calitățile și abilitățile tale. Lasă modestia la o parte și fii sincer/ă cu tine.

Pune pe o foaie toate punctele la care ești bun/ă și îți plac la tine. În cazul în care totuși nu poți lăsa modestia la o parte, ai 2 sugestii:

  1. Te privești dintr-o parte, ca și cum ar fi vorba nu de tine, ci de o altă persoană, cu chipul și absolut tot ce ține de personalitatea ta. Poți utiliza oglinda drept instrument de lucru, în cazul dat. Te așezi în fața oglinzii și analizezi bine persoana din fața ta. Cu siguranță îi vei găsi calități și abilități!
  2. Rogi câteva persoane apropiate să îți expună sincer opinia în format scris sau oral, în legătură cu ce calități și abilități apreciază ei cu adevărat la tine. Vei fi uimit/ă de rezultatele pozitive. 😉
  3. Crează o listă cu hobby-urile tale și analizează care dintre ele îți trezesc cea mai mare plăcere și pe care din ele le-ai putea monetiza, în același timp.
  4. Fă o schimbare a imaginii: o tunsoare, o nouă culoare la păr, un machiaj profesionist, în funcție de bugetul personal – înnoiește câteva piese din garderoba ta.
  5. Stabilește 1-2 scopuri clare și foc la ghete la realizarea lor! Vei vedea cum traseul spre realizare te va căli, iar rezultatul îți va oferi o doză de creștere a încrederii și stimei față de sine. Acestea doar în condiția că vei utiliza pe tot drumul dorința, ambiția și perseverența, în vederea realizării scopului/scopurilor stabilit/e.
  6. Utilizarea cât mai desă a afirmațiilor de creștere a stimei de sine.
  7. Încearcă în fiecare zi ceva nou, sau formează un nou obicei, în decurs de o lună, ori o nouă abilitate profesională. Ideea e să ieși cât mai des din zona de confort, ca să simți evoluția ta de la punctul în care te afli la ziua de azi, la punctul în care ai ajuns, când ai ieșit din zona de confort.
  8. Apelează la serviciile unui psiholog sau și mai bine la serviciile unui Coach Profesionist. Doar că în cazul dat, alegând un Coach, vei avea mai mult de câștigat, nu doar rezultat de creștere a stimei de sine, ci și unele scopuri concrete realizate.

Viața noastră e făcută din alegeri, iar calitatea vieții noastre depinde doar de calitatea alegerilor noastre și doar de noi, nu de țară, nu de politică, nu de conducerea țării, nu de partenerul de viață, nu de părinții noștri, ci doar de NOI ÎNȘINE.

Atunci când ceva nu ne place, e cazul să avem curaj și să optăm pentru schimbare. Să se plângă pot mulți, dar plângăcioșii cu siguranță nu fac parte din categoria celor care au parte de o viață împlinită și fericită. Viața iubește oamenii responsabili, deschiși la minte și la suflet, oamenii conștienți, luptători, și o cu o stimă de sine sănătoasă.

Tu ce ai luat util pentru tine din acest articol?

Ce pași exacți intenționezi să faci începând de azi?

Autoare: Viorica Eremciuc – Okhrimovskaya, Business, Career & Life Coach

Distribuie articolul: