Ziua femeii 8 martie este o sărbătoare cu totul specială prin care felicităm și prețuim femeile din întreaga lume: mame, soții sau persoane apropiate. 

Cum a apărut această sărbătoare

Ziua de 8 martie nu a fost întotdeauna sărbătoarea pe care o știm astăzi. La început, Ziua Internațională a Femeii a fost stabilită pe data de 28 februarie în anul 1909, la inițiativa lui Theresa Malkiel. Aceasta a fost o militantă a drepturilor femeilor. Acesta a fost primul moment din istorie când femeile au avut o sărbătoare dedicată lor, scrie cluj.com

Mai apoi, la o conferință din Danemarca din anul 1910, această chestiune a fost adusă în discuție. Datorită acestei ședințe și a mai multor manifestații organizate în diferite țări, precum Germania și Rusia, ziua de 8 martie a început să fie sărbătorită ca și Ziua Femeii în țări din întreaga lume. Sărbătoarea a început să fie celebrată și în cadrul Națiunilor Unite din anul 1975, când s-a definitivat internaționalitatea acestei sărbători.

Istoricul zilei de 8 martie, Ziua Femeii

În 1910, Internaționala Socialistă a participat la o întâlnire în Danemarca, pentru a stabili oficial când se sărbătorește ziua femeii.

În 1911, numeroase țări europene au început să sărbătorească femeia. La fel se întâmpla și în SUA. Ziua aleasă pe atunci era 19 martie și comemora revoluția din 1848, „Commune de Paris” – pe lângă dreptul de vot pentru femei, mai erau solicitate dreptul la o funcție de conducere în instituțiile statului, dreptul la muncă, dreptul la pregătire vocațională și eliminarea discriminării în cadrul muncii.

În 1913, Ziua Internațională a Femeii devenise un mecanism de protest împotriva Primului Război Mondial. Femeile din Rusia au stabilit că Ziua Femeii se sărbătorește în ultima duminică a lunii februarie. În Europa, Ziua Femeii se sărbătorea pe 8 martie.

În 1915, femeile declarau că au avut parte de război destulă vreme, așadar au pornit din nou un protest împotriva Primului Război Mondial, doar că de data aceasta la Haga, pe 15 aprilie. Au protestat 1.300 de femei din 12 țări.

1917 a însemnat pentru rusoaice un nou an în care să-și manifeste nemulțumirile. De data aceasta, tema protestului era „Pâine și pace”. Protestul a avut loc în ultima zi de duminică din februarie, adică pe 8 martie, conform calendarului gregorian.

Patru zile mai târziu, Țarul de atunci a abdicat, iar Guvernul provizioriu a stabilit că femeile au dreptul să voteze.

Odată cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, ziua de 8 martie a început să fie sărbătorită în mai multe țări. ONU a început să celebreze ziua de 8 martie în 1975, sub titlul de Ziua Femeii. Doi ani mai târziu, ONU adopta o rezoluție prin care Ziua Femeii era sărbătorită pe data de 8 martie peste tot în lume.

Ziua femeii în întreaga lume

Ziua femeii 8 martie este sărbătorită în diferite țări din întreaga lume. În unele țări, inclusiv în R. Moldova este chiar declarată zi liberă oficial.

În China, femeile au după-amiaza liberă de 8 martie cu ocazia acestei sărbători. În fiecare an, de 8 martie, bărbații dau cadouri femeilor din viața lor, cum ar fi mame, soții, colege, prietene. Aceste cadouri pot fi flori, dar și diverse bijuterii sau simboluri pentru persoanele dragi.

În Italia, de 8 martie, bărbații dau femeilor mimoze galbene. Aceste flori reprezintă un simbol italian a Zilei Internaționale a Femeilor, stabilit încă din 1936, de pe timpul dominației fasciste.

În Cehia, sărbătoarea a fost uitată după căderea comunismului și destrămarea Republicii Cehoslovace, în mare parte datorită faptului că sărbătoarea era un simbol și avea conotații comuniste. Însă în anul 2004, Parlamentul Cehiei a restabilit-o ca și sărbătoare importantă în întreaga țară. În Bulgaria, dar și la noi, în România, 8 martie este privită ca și Ziua Mamei de cele mai multe ori, iar copiii dau cadouri mamelor și bunicilor lor.

În majoritatea țărilor în care această sărbătoare este recunoscută, Ziua femeii are aceleași conotații și este o zi de apreciere a femeilor. Astfel, vom sărbători ziua de 8 martie precum și în anii precedenți.

De asemenea, pentru prima dată, și Germania va sărbători data de 8 martie ca și Ziua Internațională a Femeii, prin recunoașterea acesteia ca sărbătoare publică la Berlin.

Trăim vremuri grele și îți aducem informații vitale oră de oră. Ajută-ne să rezistăm. Fii alături de jurnalismul de calitate și noi te vom răsplăti cu cele mai noi știri!
Donează pe Patreon ca să putem continua activitatea portalului mediatic ea.md.

Sursa: cluj.com

Distribuie articolul: