Citim mai puțin. Alegem să urmărim un serial sau miile de clipuri de pe rețele de socializare. Totuși lectura e activitatea care are cele mai multe avantaje. Îmbogățirea vocabularului, a abilităților de conversație, un somn mai bun, o viață mai lungă, iată 8 beneficii ale lecturii care te vor inspira să citești.

Cititul ar putea prelungi durata de viață

Dacă citești, trăiești mai mult.  Un studiu din 2016 publicat în revista Social Science & Medicine a constatat că lectura poate reduce mortalitatea cu până la 20%. Potrivit cercetătorilor, cei care citesc prezintă un avantaj de supraviețuire semnificativ mai puternic, în special pentru adulții de 65 de ani și mai în vârstă care aleg să citească în loc să privească televizorul.

Cititorii sunt mai empatici
Cititul cărților ne poate ajuta să devenim oameni mai buni. Lectura ne ajută să înțelegem gândurile și sentimentele celorlalți. Într-un studiu din 2013 publicat în revista Science, cercetătorii au descoperit că cei care citesc ficțiune sunt mai buni în a înțelege ce gândesc și ce simt alți oameni, dând dovadă de mai multă empatie.

Ajută la diminuarea declinului cognitiv

La fel ca restul corpului, creierul are nevoie de exerciții  pentru a-l ajuta să funcționeze la capacitate maximă. Citirea cărților este o modalitate, cu ajutorul căreia ne menținem mintea ascuțită.
Cercetările sugerează că persoanele în vârstă care citesc mai mult decât cele care nu citesc par să aibă un risc redus de declin cognitiv.
Adulții în vârstă care citesc mai des au, în general, un vocabular mai bogat decât adulții mai tineri, datorită tuturor experiențelor de lectură pe care le-au acumulat.

Reduce stresul

După o zi obositoare, relaxați-vă citind o carte. Nivelurile ridicate de stres sunt asociate cu o varietate de probleme fizice și mentale, ceea ce face ca lupta contra stresului să fie esențială pentru bunăstarea personală. Cititul cărților este o modalitate ușoară de a ajuta la menținerea nivelului de cortizol scăzut.  „Lectura a fost conectată cu meditația în ceea ce privește modul în care creierul nostru procesează mediul înconjurător și starea noastră fiziologică”, a declarat Zoe Shaw, doctor în psihologie, psihoterapeut licențiat și autoare a cărții „Un an de autoîngrijire: Practici zilnice și inspirație pentru a avea grijă de tine însuți” pentru TODAY.com.
„Dacă stai pe un scaun sau stai întins în pat și te concentrezi pe lectură, corpul tău poate intra de fapt într-un tip de stare meditativă”, spune Shaw.
Un studiu a constatat că 30 de minute de lectură au avut aceeași capacitate de a diminua stresul ca și 30 de minute de yoga.

Îmbunătățește gândirea critică

Cei care citesc sunt mai inteligenți. Desigur, este complicat și multe alte lucruri contribuie la cunoștințele și inteligența generală a unei persoane.
În cadrul unui studiu, cei care erau cititori avizi, indiferent de abilitățile lor generale, au răspuns mai bine la diverse întrebări de cunoștințe practice, cum ar fi  câte lingurițe sunt egale cu o lingură, chiar dacă nu erau neapărat versați în acest subiect.
De asemenea, cititul poate îmbunătăți abilitățile de gândire critică. Astfel un cititor este capabil să analizeze mai bine informația. Lectura e cea mai bună armă contra manipulării și propagandei.

Te face să te simți mai bine

Citirea unei cărți pur și simplu te face să te simți bine. Divertismentul este un avantaj al lecturii la fel de mult ca toate acele beneficii psihologice și științifice pe care le oferă. În schimb, televizorul, filmele și navigarea pe internet nu oferă același grad de evadare și calm pe care îl oferă cititul unei cărți.

Îmbunătățește abilitățile de comunicare

Potrivit unui studiu din 2015, cititorii care citesc mult au avut un vocabular mult mai bogat decât cei care citesc rar. Lecturând, ne îmbogățim vocabularul, acumulăm cunoștințe noi și ne dezvoltăm abilitățile de comunicare.  Un cititor se va exprima mai clar și va fi capabil să spună ce gândește pe înțelesul tuturor.
Ne ajută să dormim mai bine

Știi că ecranul de la telefon îți influențează negativ abilitatea de a adormi? Un studiu din 2020 publicat în Nature and Science of Sleep a constatat că utilizarea unui dispozitiv mobil timp de cel puțin 30 de minute după ce ai stins lumina a înrăutățit calitatea somnului.
Citirea unei cărți înainte de culcare, însă, are exact efectul opus. Cititul ne relaxează și ne ajută să ne îmbunătățim somnul

Distribuie articolul: